PISTÁCIOVÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

31. ledna 2021


Hrušky patří k mému oblíbenému ovoci. Nejen na podzim, kdy si je můžu utrhnout přímo na zahradě, ale po celou zimu. Jejich jemně nasládlá chuť přímo vybízí zkombinovat je s nějakým hřejivým kořením, jako je skořice, zázvor nebo kardamom.




V seznamu receptů mám už nějakou dobu koláč s celými hruškami, ale řada na něj přišla až nyní. Vlastně jsem tento koláč musela upéct o víkendu už podruhé. Jednak nám moc chutnal a jednak jsem chtěla recept ještě jednou otestovat, než vám ho sem přidám. Důležitou součástí jsou pistácie a kardamom. Kombinace je to přímo ideální. Díky kardamomu má koláč mírně kořeněnou pikantní chuť, ale pokud kardamom zrovna nemusíte, klidně ho vynechejte. I samotné pistácie se s hruškami dobře doplňují. 



Hrušky jsem do koláče použila celé. V některých receptech se hrušky loupou a v jiných ne. Protože se mi podařilo koupit poměrně měkké hrušky, rozhodla jsem se slupku ponechat. V případě, že by byly hrušky tvrdší, doporučuji oloupat. Koláč jsem nakonec přelila polevou z mascarpone.




PISTÁCIOVÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ


INGREDIENCE


200 g pískového cukru

125 g másla pokojové teploty

2 vejce

100 g mletých pistáciových ořechů

200 g hladké mouky

½ lžičky kardamomu

200 ml smetany

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

špetka soli


3 – 4 celé hrušky


120 g mascarpone

2 lžíce moučkového cukru

200 ml mléka



POSTUP


Troubu si předehřejeme na 170°C.


Povolené máslo vyšleháme s cukrem – šleháme několik minut, aby máslo získalo světlou barvu. Postupně přidáme obě vejce, aby se zašlehala do máslové směsi.


Do druhé mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu, kardamom, sůl a přidáme pistácie.


Do máslové směsi přiléváme postupně smetanu střídavě s moukou. Mícháme, dokud nevznikne hustší těsto. Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy.


Hrušky omyjeme, odřízneme spodní část a dáme do koláče. 


Vložíme do trouby a pečeme 50 – 60 minut. Upečení koláče zkontrolujeme pomocí špejle. Pokud je suchá, je koláč hotový. Doporučuji kontrolovat hlavně ve středu, kde se může koláč péct delší dobu. Pokud tomu tak je, přikryjte koláč alobalem a pečte tak dlouho, dokud nebude střed hotový.


Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.


Na polevu vymíchejte studené mascarpone spolu s prosátým moučkovým cukrem. Postupně přilévejte mléko, dokud nezískáte požadovanou konzistenci polevy. Jakmile bude koláč zcela vychladlý, vyndáme z formy a přelijeme polevou. Necháme ztuhnout v chladnu.




















2 komentáře

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.