RÝŽOVÁ KAŠE S MANDARINKOVOU MARMELÁDOU

13. ledna 2021

Rýžovou kaši si moc často nepřipravuju. Možná je to způsobenou určitou averzí, kterou jsem získala ke sladké rýži. Nevím, jak jste na tom byli vy, ale jako dětem nám ji doma mamka připravovala dost často. A já jsem ji fakt nikdy moc nemusela. 


Tahle kaše nemá ale se sladkou rýží vůbec nic společného. Mám ráda její krémovitou konzistenci a mírně nasládlou chuť. Slazená je pouze javorovým sirupem – většinou ji dělám s ovocem, a to je pak sladká tak akorát. Místo rostlinného kokosového mléka použijte klidně klasické mléko, mandlové nebo tučné kokosové z plechovky. Záleží pouze na vás a kaše bude mít určitě skvělou chuť i tak :-).



Řekla jsem si, že v tomhle zimním období se budou ke kaši skvěle hodit mandarinky. Z části jsem uvařila marmeládu s příchutí skořice a badyánu a zbytek jsem použila na dozdobení kaše. Miluju tu záplavu šťavnatého ovoce v každém soustu. Pokud nebude zrovna sezóna mandarinek, použijte jakékoli jiné šťavnaté ovoce – jahody, borůvky, meruňky.




RÝŽOVÁ KAŠE S MANDARINKOVOU MARMELÁDOU



SUROVINY


RÝŽOVÁ KAŠE


100 g dlouhozrnné nevařené rýže

200 ml vody

500 ml rostlinného kokosového mléka

2 lžíce chia semínek

¼ lžičky soli

1/2 lžičky vanilky

špetka kardamomu

2 lžíce javorového sirupu



MANDARINKOVÁ MARMELÁDA


4 - 5 mandarinek

nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

1/3 hrnku třtinového cukru

1 svitek skořice

1 hvězdička badyánu

5 g pektinu


Dozdobení

mandarinky

skořice

javorový sirup



POSTUP


MANDARINKOVÁ MARMELÁDA


Mandarinky oloupeme a vymačkáme šťávu. Přelijeme do hrnce a přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče. Přidáme skořici a badyán a vaříme na mírném ohni cca 20 – 25 minut. Před přidáním pektinu skořici i badyán vyndáme.


Pektin smícháme se 2 lžícemi cukru a postupně přidáváme do šťávy a mícháme. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Nakonec přidáme zbytek cukru, promícháme a necháme ještě několik minut vařit.


Rozvar můžeme servírovat na kaši horký anebo jej přilijeme do sklenice, kde necháme vychladnout. Pokud nespotřebujeme najednou, skladujeme v lednici cca 1 týden.



RÝŽOVÁ KAŠE


Rýži propláchneme ve studené vodě. Dáme ji do hrnce, zalijeme vodou a 350 ml kokosového mléka. Přidáme sůl, vanilku a kardamom. Přivedeme k varu za stálého míchání.


Snížíme teplotu vaření a bez pokličky vaříme cca 20 – 25 minut, dokud rýže nezměkne. Během vaření pravidelně mícháme, přiléváme zbytek kokosového mléka. Jakmile je všechno mléko přidané, osladíme javorovým sirupem a zamícháme chia semínka. Důležité je, aby si rýže zachovala krémovitou konzistenci kaše, může se tedy stát, že bude potřeba přilít ještě trochu mléka.


Kaši rozdělíme do misek, přidáme mandarinkový rozvar, dozdobíme mandarinkami, skořicí a můžeme ještě přelít javorovým sirupem.







Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.