KYNUTÉ KOLÁČE S POVIDLY A TVAROHEM

12. března 2017

Když se rozhodnu v zimních měsících zadělat na buchty z kynutého těsta, pak jsou to většinou Honzovky a koláče s povidly a tvarohem (po našem vdolky :-)). Rodinka je v sedmém nebi. Na kynutá těsta máme naše základní rodinné osvědčené recepty, které sem tam trochu poupravím. Automaticky vždy připravuju dvojitou dávku, protože vím, že v pondělí ráno by nebylo co k snídani. Tentokrát byly vdolky "trochu" dietnější (fakt jen trochu). Až jsem si pěkně připravila všechny ingredience, uhnětla těsto a přendala do mísy na kynutí, přišla jsem na to, že jsem do těsta nedala cukr a cukr je vlastně jen v kvásku. No jo, když si někdo připraví bílej cukr do bílé misky, že? :D. Nakonec myslím, že v těstě ani nechyběl, protože je ho tam další "tuna" v tvarohu, povidlech a posypce. Vidina několika vdolků ke kávě mě pak stála asi hodinu běhání a spalování kalorií. Co mi zbývá, když vůně linoucí se z kuchyně je silnější, než moje pevná vůle (která teda v blízkosti sladkého většinou zklame :-)).



KYNUTÉ KOLÁČE S POVIDLY A TVAROHEM

(ingredience pro dvojitou dávku - cca 40 koláčů)

Ingredience

500 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
250 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
4 lžíce vanilkového cukru
1 vejce
4 žloutky
250 g másla
špetka soli

Kvásek:
1/2 l mléka
6 lžic cukru krupice
1,5 kostky kvasnic

Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (v papíru)
1 vanilkový cukr
4 polévkové lžíce cukru krupice
3 žloutky

Povidlová náplň:
250 g povidel
1-2 lžíce rumu
2 lžíce moučkového cukru

Drobenka:
125 g másla
80 g cukru krupice
80 g polohrubé mouky

2 žloutky + 1 lžíce mléka na pomazání před pečením
50 g másla na pomazání po pečení


Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Na kvásek ohřejeme všechno mléko a necháme rozpustit cukr. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít 10 - 15 minut.

Mouky prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr. Po trochách přidáváme máslo a rozdrobíme je v těstě, aby nezbyly žádné velké kousky. Poté nalijeme kvásek a vejce. Hněteme pomocí háku na hnětení a podsypáváme případně polohrubou mouku. Těsto by se mělo odlepovat od stěn.

Přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Dáme vykynout na 60 - 90 minut na teplé místo.

Na tvarohovou náplň smícháme oba tvarohy s cukry a žloutky. 

Do povidel prosejeme moučkový cukr a přidáme rum.

Na drobenku dáme všechny ingredience do mísy a prsty postupně mneme, až se nám všechno spojí v drobenku. Drobenka by měla být pěkně sypká.

Připravíme si plechy, které vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.

Jakmile je těsto vykynuté, přendáme na pomoučený vál. Nejlépe je si těsto rozdělit na 2 poloviny. Každou vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme pomocí hrnečku nebo skleničky kolečka. Do středu každého kolečka dáme cca 1 malou lžičku tvarohové náplně. Dáme do dlaně, vytvoříme malý pytlíček a okraje k sobě přitlačíme a pomocí obou dlaní vytvarujeme kuličku. V dostatečném rozestupu pokládáme kuličky na plech. Stlačíme mírně prsty a potom pomocí dna skleničky vytvoříme důlek. Pomašlujeme žloutky rozšlehanými s mlékem. Do důlku rozprostřeme povidla a posypeme drobenkou.

Před pečením necháme ještě cca 15 min. kynout. Pečeme 20 - 25 minut dozlatova. Po vytažení z trouby potřeme okraje vdolků ještě rozpuštěným máslem a necháme vychladnout. Nakonec můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.















3 komentáře

  1. Skvělé, ostatně jako vždy.
    Přeji krásné dny Alenko, M.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ty vypadají božsky! A naprosto krásné fotky, které mě nutí po koláčích sáhnout a ochutnat :) Dávám tip na další klasické kynuté koláče, u nás máme nejraději povidlové a tvarohové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Kynuté koláče jsou vždy sváteční a s povidly a tvarohem patří k jedněm z nejlepších :-).

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.