Skořicoví šneci z kynutého těsta patří v dnešní době už mezi klasiku. Díky své variabilitě jsou u nás velmi oblíbení. Máme je rádi s ovocem nebo jen tak s marmeládou, ale v chladnějších dnech vždycky zvítězí ta největší klasika se skořicí. Když jsem byla před dvěma roky ve Švédsku, mohla jsem se po nich utlouct, protože jsem musela vyzkoušet snad každou verzi skořicových šneků v každém pekařství. Dokonce jsem si tenkrát s sebou přivezla asi dvě kila perlového moučkového cukru. Co jsem zatím ale nezkoušela, bylo potřít šneky po upečení polevou. Rozhodla jsem se vsadit na jistotu a použít mascarpone, se kterým mám při tvoření polev dobré zkušenosti. A myslím, že kombinace je to parádní.
SKOŘICOVÍ ŠNECI S POLEVOU Z MASCARPONEINGREDIENCE
TĚSTO
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g čerstvých kvasnic
820 g špaldové mouky
SKOŘICOVÁ NÁPLŇ
100 g změklého másla
4 lžíce mleté skořice
90 g třtinového cukru
POLEVA Z MASCARPONE
100 g mascarpone
4 lžíce moučkového cukru
5 – 6 lžic mléka
POSTUP
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g čerstvých kvasnic
820 g špaldové mouky
1 lžička mletého kardamomu
SKOŘICOVÁ NÁPLŇ
100 g změklého másla
4 lžíce mleté skořice
90 g třtinového cukru
POLEVA Z MASCARPONE
100 g mascarpone
4 lžíce moučkového cukru
5 – 6 lžic mléka
POSTUP
Nejprve si připravíme kvásek - ve vlažném mléce rnecháme rozpustit máslo a 2 lžíce cukru. Poté do vlažné směsi rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, kardamom a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umícháme hladké těsto. Vyklopíme na pomoučený vál a rukama ještě chvíli prohněteme. Z těsta vytvoříme bochánek, přendáme do čisté mísy, zaprášíme trochou mouky a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).
Mezitím si připravíme skořicovou náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr a skořici. Odstavíme z plotny. Necháme vystydnout.
Jakmile je těsto vykynuté, přendáme jej na pomoučenou plochu. Rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj polovinu náplně. Těsto přeložíme na polovinu. Ještě trochu rozválíme a nakrájíme na zhruba 3 cm silné proužky. Každý proužek stočíme, aby vznikl šnek. Položíme na plech vyložený pečicím papírem (můžete použít i dortovou formu nebo litinový hrnec). Přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 250 °C. Pečeme asi 7 - 10 minut minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vyndáme z trouby. Doba pečení se nicméně může protáhnout / lišit v závislosti na velikosti šneků či jejich výšce a i na troubě. Šneky peču vždy ve střední části, nepeču na horkovzduch. Čím budou šneci větší, tím, se protáhne doba pečení. Pokud bude vrstva těsta na šneky silnější, bude potřeba delší čas. Nicméně v tom případě bych doporučovala stáhnout teplotu pečení na 180 °C a péct 15-20 minut.
Mezitím, co se šneci pečou, vyšleháme si mascarpone s přesátým cukrem do hladké směsi. Po lžících přidáváme mléko, aby se zašlehalo a směs získala krémovou konzistenci. Polevou nanášíme ještě na teplé šneky, aby se vsákla do těsta a chutě se propojily.
(Pokud budete péct šneky, ale nebudete je polévat, potřete před pečením rozšlehaným vajíčkem).
Alco, tyhle sneky na vsech fotkach tak obdivuji, jsou naramne fotogenicke. Treba se do nich nekdy pustim, miluju skorici. M.
OdpovědětVymazatMě se bohužel nedopekly zevnitř 😭 Zkoušela jsem ještě dopéct, ale stejně jsou takové mazlavé😞 Chuťově super, jen prostě nejsou vypečené.. nechala jsem je tam 8 minut a pak po chvíli vrátila do trouby, protože jsem si všimla, že nahoře sice jsou ale vespod vůbec… i po 10m dopékání stále nejsou hotové :/
OdpovědětVymazatTak to mě mrzí, že se nedopekli. Většinou je peču na těch 10 minut. Je pravdu, že bude záležet na tom, jak jsou šneci velcí/vysocí a i na troubě. Může se také stát, že když by se pekli na horkovzduch, může se doba také lišit. Ale děkuji za zpětnou vazbu, připíšu tuto informaci do receptu. Hezký den, Alča
VymazatDnes jsem vyzkoušela 1/2 dávky, z polohrubé mouky , jsou super, dělala jsem větší pekla na 180 , 20 minut
OdpovědětVymazatDěkuju a jsem ráda, že chutnaly
Vymazat