SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ (ŠVÉDSKÝ)

19. března 2017


Nikdy jsem vlastně nepřišla na to, proč se tomuto koláči říká švédský - pominu-li, že jediný vztah se Švédskem, který mu já sama osobně můžu přiřknout, je přes mou oblíbenou Ikeu :-). Ať je švédský nebo není, nemění se nic na tom, že je zatraceně dobrý. A před tím, kdo ho vymyslel, smekám. Koláč pečeme u nás doma už strašně moc let a vždycky zmizí pod rukama rychlostí blesku. Než se ocitne koláč na plechu, trvá to asi 10 minut, a na to, jak neskutečně jednoduchá jeho příprava je, je výsledek více, než překvapivý a uspokojivý. Díky tvarohu je krásně vláčný a máslo na jeho povrchu vytvoří křupavou krustu - vlastně ta by mi taky ke štěstí stačila. To vše má jen jedinou velikánskou nevýhodu. Tři hodiny po vytažení z trouby bych jej mohla péct znova :-). Koláč je ideální třeba ke snídani, pokud chcete překvapit rodinku čerstvě upečeným koláčem.



SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

Ingredience:
(množství je na klasický plech do trouby, pokud chcete péct v kulaté koláčové formě, použijte 3/4 ingrediencí)
1 hrnek = 250 ml

Sypká směs:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
1 prášek do pečiva

Tekutá směs:
750 g tvarohu z vaničky
1/2 l mléka
3 vejce
1 hrnek pískového cukru
(do směsi patří ještě rozinky namočené v rumu - tentokrát jsem je nepřidala, ne všichni u nás mají rádi rozinky :-))

200 g studeného másla
50 g másla na vymazání plechu


Postup:

Troubu si předehřejeme na 190°C.

Na sypkou směs smícháme všechny sypké ingredience - mouku, cukr a prášek do pečiva.

Na tekutou směs smícháme tvarohy s mlékem, vajíčky a cukrem, případně s rozinkami.

Plech si vymažeme pořádně máslem. Polovinu sypké směsi vysypeme na plech. Nalijeme tekutou směs a nasypeme druhou polovinu sypké směsi.
Máslo krájíme na plátky a pokládáme je vedle sebe na povrch koláče.

Koláč dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme cca 30 minut. A to je vše :-)










19 komentářů

  1. Znám, peču, je úžasný !!!
    Díky za připomenutí, už jsem ho dlouho nedělala, tak třeba příští víkend ...
    Hezké jarní dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotky ...znám ...chutná výborně. Pá Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Alčo, tak to se povedlo - i já jsem pekla švédský koláč a i u nás bleskově zmizel! Krásné jaro, pa Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Maruško, u nás také vždy rychle zmizí. Ale když on je tak dobrý :-)

      Vymazat
  4. Stahuji a hned zítra vyzkouším, mám tyto jednoduché recepty velmi ráda a když přijde nečekaná návštěva, tak má člověk aspoň rychle co dát na stůl!

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, je fakt strašně moc rychlý a kdo má rád osvěžující dobroty, tak ten to určitě ocení :-)

      Vymazat
  5. Ahojky, já ho dělala včera, potřebovala jsem něco jednoduchého, rychlého. Recept jsem našla ve staré knížce doma.
    Po hrnku hrubé mouky, krupice a cukru, prdopeč.
    Místo tvarohu 6 velkých nastrouhaný ho jablek, trocha oříšků. Na povrch máslo... Pekla jsem ve větší dortové formě. Výsledek nad očekávání!
    Co nejdříve zkusím ten tvůj, tvaroh mám moc ráda, jen to už nebude úplně za hubičku 😁

    OdpovědětVymazat
  6. Proc delate Svedske veci? Zijete tam? Nebo jenom proto ze kopirujete Lomelino?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mio a proč bych nemohla péct švédské věci? Když mi chutnají? Přece není nikde řečeno, že musím péct jen české. To by nikdo nemohl péct makronky, francouzské recepty atd. Hezký den Alena

      Vymazat
  7. prosím, jaký objem hrnku mám použít?? Každý si pod pojmeme hrnek představujeme něco jiného.děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, používám hrnek a objemu 250 ml. Hezký den, Alena

      Vymazat
  8. Koláč chuťově výborný, ale naspod mi zůstalo trochu sypké moouky. Co jsem udělala špatně. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, špatně nebylo nic. Trochu mouky vždy na plechu zůstane :-) Hezký den, Alča

      Vymazat
  9. krásný den,koláč znám a je super..akorát mám jednu vychytávku:do suché směsi dám celé máslo a udělám jakoby drobenku..pak jen dám na pečící papír půl drobenkové směsi,pak tvarohovou část a zbytek drobenkové hmoty..přijde mi tak dokonalý..hezký den všem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za super tip. Určitě vyzkouším. Hezký den, Alča

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.