Nikdy jsem vlastně nepřišla na to, proč se tomuto koláči říká švédský - pominu-li, že jediný vztah se Švédskem, který mu já sama osobně můžu přiřknout, je přes mou oblíbenou Ikeu :-). Ať je švédský nebo není, nemění se nic na tom, že je zatraceně dobrý. A před tím, kdo ho vymyslel, smekám. Koláč pečeme u nás doma už strašně moc let a vždycky zmizí pod rukama rychlostí blesku. Než se ocitne koláč na plechu, trvá to asi 10 minut, a na to, jak neskutečně jednoduchá jeho příprava je, je výsledek více, než překvapivý a uspokojivý. Díky tvarohu je krásně vláčný a máslo na jeho povrchu vytvoří křupavou krustu - vlastně ta by mi taky ke štěstí stačila. To vše má jen jedinou velikánskou nevýhodu. Tři hodiny po vytažení z trouby bych jej mohla péct znova :-). Koláč je ideální třeba ke snídani, pokud chcete překvapit rodinku čerstvě upečeným koláčem.
SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
Ingredience:
(množství je na klasický plech do trouby, pokud chcete péct v kulaté koláčové formě, použijte 3/4 ingrediencí)
1 hrnek = 250 ml
Sypká směs:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
1 prášek do pečiva
Tekutá směs:
750 g tvarohu z vaničky
1/2 l mléka
3 vejce
1 hrnek pískového cukru
(do směsi patří ještě rozinky namočené v rumu - tentokrát jsem je nepřidala, ne všichni u nás mají rádi rozinky :-))
200 g studeného másla
50 g másla na vymazání plechu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 190°C.
Na sypkou směs smícháme všechny sypké ingredience - mouku, cukr a prášek do pečiva.
Na tekutou směs smícháme tvarohy s mlékem, vajíčky a cukrem, případně s rozinkami.
Plech si vymažeme pořádně máslem. Polovinu sypké směsi vysypeme na plech. Nalijeme tekutou směs a nasypeme druhou polovinu sypké směsi.
Máslo krájíme na plátky a pokládáme je vedle sebe na povrch koláče.
Koláč dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme cca 30 minut. A to je vše :-)
Znám, peču, je úžasný !!!
OdpovědětVymazatDíky za připomenutí, už jsem ho dlouho nedělala, tak třeba příští víkend ...
Hezké jarní dny, Jitka
Děkuji Jitko, také mám ráda jednoduché koláče.
VymazatNádherné fotky ...znám ...chutná výborně. Pá Věrka
OdpovědětVymazatDěkuji moc Věruško :-)
VymazatAlčo, tak to se povedlo - i já jsem pekla švédský koláč a i u nás bleskově zmizel! Krásné jaro, pa Maru
OdpovědětVymazatDěkuji Maruško, u nás také vždy rychle zmizí. Ale když on je tak dobrý :-)
VymazatStahuji a hned zítra vyzkouším, mám tyto jednoduché recepty velmi ráda a když přijde nečekaná návštěva, tak má člověk aspoň rychle co dát na stůl!
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
Moc děkuji, je fakt strašně moc rychlý a kdo má rád osvěžující dobroty, tak ten to určitě ocení :-)
Vymazatsuper
OdpovědětVymazatAhojky, já ho dělala včera, potřebovala jsem něco jednoduchého, rychlého. Recept jsem našla ve staré knížce doma.
OdpovědětVymazatPo hrnku hrubé mouky, krupice a cukru, prdopeč.
Místo tvarohu 6 velkých nastrouhaný ho jablek, trocha oříšků. Na povrch máslo... Pekla jsem ve větší dortové formě. Výsledek nad očekávání!
Co nejdříve zkusím ten tvůj, tvaroh mám moc ráda, jen to už nebude úplně za hubičku 😁
Děkuji za super tip s jablky, určitě vyzkouším :-)
VymazatProc delate Svedske veci? Zijete tam? Nebo jenom proto ze kopirujete Lomelino?
OdpovědětVymazatMilá Mio a proč bych nemohla péct švédské věci? Když mi chutnají? Přece není nikde řečeno, že musím péct jen české. To by nikdo nemohl péct makronky, francouzské recepty atd. Hezký den Alena
Vymazatprosím, jaký objem hrnku mám použít?? Každý si pod pojmeme hrnek představujeme něco jiného.děkuji.
OdpovědětVymazatDobrý den, používám hrnek a objemu 250 ml. Hezký den, Alena
VymazatKoláč chuťově výborný, ale naspod mi zůstalo trochu sypké moouky. Co jsem udělala špatně. Děkuji
OdpovědětVymazatDobrý den, špatně nebylo nic. Trochu mouky vždy na plechu zůstane :-) Hezký den, Alča
Vymazatkrásný den,koláč znám a je super..akorát mám jednu vychytávku:do suché směsi dám celé máslo a udělám jakoby drobenku..pak jen dám na pečící papír půl drobenkové směsi,pak tvarohovou část a zbytek drobenkové hmoty..přijde mi tak dokonalý..hezký den všem
OdpovědětVymazatDobrý den, děkuji za super tip. Určitě vyzkouším. Hezký den, Alča
Vymazat