Musím se přiznat, že i když obrácené verze ovocných koláčů patří k mým oblíbeným, cesta k této pomerančové (a obecně citrusové) verzi trvala delší dobu a několik pokusů. Vždy jsem ztroskotala na propečenosti pomerančů, kdy kůra zůstávala tvrdá a hutná. V několika posledních pokusech jsem již byla spokojená, a proto s Vámi můžu konečně sdílet i tento nový recept.
Pár tipů, aby vám koláč vyšel na první pokus:
- Bramborový škrob používám, abych dodala těstu více křehkosti
- Použijte pomerančovou kůru i do těsta, dodá trochu příjemné hořkosti
- Pomeranče nakrájejte na opravdu tenčí plátky, aby se dobře propekly a kůra získala nádech kandování – díky tomu se bude koláč i dobře krájet
- Nakrájené plátky nevrstvěte, nepropečou se a koláč nenakrájíte
OBRÁCENÝ POMERANČOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
200 g másla pokojové teploty
200 g pískového cukru
100 g bramborového škrobu
100 g hladké mouky
3 vejce
šťáva z 1 pomeranče
kůra z 1 pomeranče
½ lžíce vanilkového extraktu
2 lžíce prášku do pečiva
½ lžičky kardamomu (lze vynechat)
2 pomeranče (dle velikosti)
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
moučkový cukr na posypání
POSTUP
Troubu předehřejeme na 180°C.
Dortovou formu nebo formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dno formy vyložíme pečicím papírem.
Povolené máslo vyšleháme s cukrem do světlé barvy a nadýchané konzistence. Vmícháme bramborový škrob.
Vmícháme postupně vejce, přidáme pomerančovou šťávu, kůru, kardamom a vanilkový extrakt.
Ve druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Už nešleháme.
Pomeranče omyjeme a očistíme. Nakrájíme na kolečka a vyložíme dno formy. Doporučuju krájet tenčí kolečka, aby se při pečení pomeranče dobře propekly a kůra získala kandovanou konzistenci.
Na takto rozložené pomeranče vlijeme těsto a rovnoměrně urovnáme. Vložíme do trouby a pečeme 35 – 40 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Propečení vyzkoušíme špejlí – pokud na špejli nezůstává těsto, je koláč hotový.
Vyndáme z trouby, necháme 10 minut vychladnout. Opatrně obrátíme, vyklopíme a odstraníme pečicí papír. Necháme zcela vychladnout. Nakonec můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Můžete podávat se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
Recept si můžete vytisknout zde.
UPSIDE-DOWN ORANGE CAKE
I have to admit that even though upside down versions of fruitcakes are among my favorites, the journey to this orange (and citrus in general) version took a long time and several tries. I've always failed at the doneness of oranges, when the peel remained hard and dense. I have already been satisfied in the last few attempts, and therefore I can finally share this new recipe with you.
A few tips to get the cake right on the first try:
- I use potato starch to give the batter more fragility
- Use orange peel in the batter as well, it adds a bit of pleasant bitterness
- Cut the oranges into really thin slices so that they bake well and give the crust a touch of candiedness - this will also make the cake cut well
- Do not layer the cut slices, they will not be baked and you will not cut the cake
INGREDIENTS
200 g butter at room temperature
200 g granulated sugar
100 g potato starch
100 g plain flour
3 eggs
juice from 1 orange
peel from1 orange
½ spoon vanilla extract
2 tablespoons baking powder
½ teaspoon cardamom (can be omitted)
2 oranges (according to size)
butter and flour for wiping and pouring the tin
powdered sugar for sprinkling
INSTRUCTIONS
Preheat the oven to 180°C.
Grease a cake tin with butter and sprinkle with flour. Line the bottom of the tin with baking paper.
Beat the softened butter with the sugar to a light color and fluffy consistency. Mix in the potato starch.
Gradually mix in the eggs, add orange juice, zest, cardamom and vanilla extract.
In the second bowl, mix the flour with the baking powder and mix it into the batter. Don't whip anymore.
Wash and clean the oranges. Cut into rounds and line the bottom of the tin. I recommend cutting oranges into thinner slices so that the oranges are well baked and the peel acquires a candied consistency.
Pour the batter onto the oranges and spread evenly. Place in the oven and bake for 35-40 minutes, until the surface starts to get golden. Test doneness with a toothpick - if there is no batter left on the toothpick, the cake is ready.
Remove from the oven, let cool for 10 minutes. Carefully turn over, flip out and remove the baking paper. Let cool completely. Finally, you can dust with powdered sugar.
You can serve with ice cream or sour cream.
Print the recipe here.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča