Granolu prostě musím mít po ruce vždy. Tvoří asi 90 % mých snídaní. Nejsem totiž po ránu vůbec kreativní člověk a v pracovním týdnu ji snídám v podstatě každý den. Je to takový rituál. S mlékem, jogurtem, ovocem… Receptů na granolu najdete na blogu několik, ale ta čokoládová mi tady chyběla.
Granolu si připravuju většinou doma a je plná oříšků a semínek. A hlavně mě na ní baví, jak krásně křupe. A tahle je i hodně čokoládová.
ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA SLAZENÁ BANÁNEM
INGREDIENCE
(hrnek o objemu 250 ml)
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek nahrubo nasekaných mandlí
3 zralé banány (takové, co už mají na sobě hnědé tečky)
4 lžíce holandského kakaa
5 lžic javorového sirupu nebo medu
2 lžíce kokosového oleje
1 bílek
½ lžičky skořice + 1/2 lžičky skořice
špetka soli
50 g hořké čokolády (70% a víc, podle chuti)
POSTUP
Troubu si předehřejeme na 170° C.
Ve větší mísy smícháme vločky, nahrubo nasekané mandle.
V kastrůlku si rozpustíme na mírném ohni kokosový olej, přidáme javorový sirup a kakao. Necháme povařit až se vše spojí do směsi.
Banány oloupeme, přilijeme tekutou směs, přidáme 1/2 lžičky skořice, sůl a důkladně rozmixujeme.
Tuto banánovou směs přilijeme k vločkám, přidáme bílek a důkladně vše promícháme.
Nachystáme si 2 plechy, které vyložíme pečicím papírem. Směs na plechy rozdělíme a pěkně rozložíme. Povrch ohladíme, aby byl rovnoměrný a při pečení se nic nepřipálilo.
Mezitím si v malé mističce smícháme zbylý javorový sirup a 1/2 lžičky skořice a promícháme s nahrubo nasekanými mandlemi.
Pečeme dohromady 20 – 30 minut. Po 10 - 15 minutách pečení plechy prochodíme a vmícháme nasekané mandle.
Většinou se mi stane, že granola je upečená dřív, proto ve druhé polovině pečení kontroluju častěji barvu, aby se nic nepřipálilo. Plechy poté vyndáme, odlepíme z papíru a rozlámeme na menší kousky.
Granolu necháme zcela vychladnout a nakonec k ní přidáme nahrubo nasekanou čokoládu.
Skladujeme v uzavíratelné sklenici.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča