ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ NA PLECH S OSTRUŽINOVÝM KRÉMEM

25. srpna 2021

Vůbec jsem nevěřila, že se mi letos urodí tolik ostružin. Vymýšlím tak různé recepty, kde bych je mohla využít. Tentokrát jsem upekla jednoduchý koláč na plech a ostružiny jsem použila do lehkého tvarohového krému.



Koláč je hodně čokoládový. Použila jsem 70 % čokoládu, ale podle chuti můžete použít čokoládu s nižším obsahem kakaa. Zároveň se může zdát, že krému je na tento koláč velké množství, ale protože je krém lehký, vůbec to nevadí. Navíc já mám v některých případech hodně krému ráda a v tomto případě dokonale osvěží hutnější čokoládovou vrstvu. Ale klidně si množství krému snižte – snížila bych množství mascarpone na polovinu a poté smetanu.


Protože koláč obsahuje čerstvé ovoce a krém, skladujte jej v lednici. Před podáváním jej pak nechte chvíli v pokojové teplotě, abyste jej nejedli úplně studený.




ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ NA PLECH S OSTRUŽINOVÝM KRÉMEM



INGREDIENCE


TĚSTO

(forma cca 15 x 25 cm)


200 g čokolády 70%

250 g smetany 30 %

250 g másla

2 vejce

250 g třtinového nebo pískového cukru

240 g hladké mouky

1,5 lžičky prášku do pečiva

špetka soli



KRÉM

(mascarpone, tvaroh i smetana by měly být přímo z lednice)


250 g mascarpone

150 g měkkého tvarohu

100 – 150 ml smetany

100 g ostružin

3 lžíce moučkového cukru



POSTUP



Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, smetanu a máslo. Promícháme do hladké směsi. Odstavíme z plotýnky, sejmeme nádobu z vodní lázně a vmícháme jedno po druhém vejce. Vsypeme a zamícháme cukr.


V misce si smícháme mouku se solí a práškem do pečiva a tuto směs postupně přisypáváme do čokoládové směsi. Mícháme, dokud se všechny suroviny nepropojí a nevznikne hladké těsto.


Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Vlijeme těsto a pečeme v 20 - 25 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.


Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme zcela vystydnout. Jakmile bude koláč vychladnutý, naneseme na něj krém. 



KRÉM


Ostružiny omyjeme a vidličkou rozmačkáme.


Studené mascarpone vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem. Šleháme jen několik otáček. Stěrkou setřeme ze stěn a přidáme tvaroh. Prošleháme, dokud se tvaroh s mascarpone nespojí. Přilijeme smetanu, přepneme na vysoké otáčky a vyšleháme do hladkého krému.


Nakonec už pouze ručně stěrkou zamícháme do krému ostružiny.


Směs naneseme na koláč.


Před podáváním necháme vychladit. Skladujeme nejlépe v lednici.




















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.