Vůbec jsem nevěřila, že se mi letos urodí tolik ostružin. Vymýšlím tak různé recepty, kde bych je mohla využít. Tentokrát jsem upekla jednoduchý koláč na plech a ostružiny jsem použila do lehkého tvarohového krému.
Koláč je hodně čokoládový. Použila jsem 70 % čokoládu, ale podle chuti můžete použít čokoládu s nižším obsahem kakaa. Zároveň se může zdát, že krému je na tento koláč velké množství, ale protože je krém lehký, vůbec to nevadí. Navíc já mám v některých případech hodně krému ráda a v tomto případě dokonale osvěží hutnější čokoládovou vrstvu. Ale klidně si množství krému snižte – snížila bych množství mascarpone na polovinu a poté smetanu.
Protože koláč obsahuje čerstvé ovoce a krém, skladujte jej v lednici. Před podáváním jej pak nechte chvíli v pokojové teplotě, abyste jej nejedli úplně studený.
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ NA PLECH S OSTRUŽINOVÝM KRÉMEM
INGREDIENCE
TĚSTO
(forma cca 15 x 25 cm)
200 g čokolády 70%
250 g smetany 30 %
250 g másla
2 vejce
250 g třtinového nebo pískového cukru
240 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
KRÉM
(mascarpone, tvaroh i smetana by měly být přímo z lednice)
250 g mascarpone
150 g měkkého tvarohu
100 – 150 ml smetany
100 g ostružin
3 lžíce moučkového cukru
POSTUP
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, smetanu a máslo. Promícháme do hladké směsi. Odstavíme z plotýnky, sejmeme nádobu z vodní lázně a vmícháme jedno po druhém vejce. Vsypeme a zamícháme cukr.
V misce si smícháme mouku se solí a práškem do pečiva a tuto směs postupně přisypáváme do čokoládové směsi. Mícháme, dokud se všechny suroviny nepropojí a nevznikne hladké těsto.
Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Vlijeme těsto a pečeme v 20 - 25 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.
Po upečení vyndáme koláč z trouby a necháme zcela vystydnout. Jakmile bude koláč vychladnutý, naneseme na něj krém.
KRÉM
Ostružiny omyjeme a vidličkou rozmačkáme.
Studené mascarpone vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem. Šleháme jen několik otáček. Stěrkou setřeme ze stěn a přidáme tvaroh. Prošleháme, dokud se tvaroh s mascarpone nespojí. Přilijeme smetanu, přepneme na vysoké otáčky a vyšleháme do hladkého krému.
Nakonec už pouze ručně stěrkou zamícháme do krému ostružiny.
Směs naneseme na koláč.
Před podáváním necháme vychladit. Skladujeme nejlépe v lednici.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča