Dny se zkracují, rána a noci jsou chladnější… To vše značí, že se blíží podzim. Ještě úplně nechci začínat s podzimními recepty, ale myslím, že se tomu úplně nevyhnu. Podzimní koláčky miluju, především vůni všeho koření, které do nich přidávám a které během pečení dokážou provonět nejen kuchyň.
O víkendu jsme už otrhali první hrušky a ty bohužel pro uskladnění nejsou zrovna ideální. Proto tu mám další inspiraci na ovocný koláč. Křehké těsto, mandlová náplň, hrušky a ostružiny jsou ideální podzimní sladkostí k horké kávě nebo čaji.
KŘEHKÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ, HRUŠKAMI A OSTRUŽINAMI
INGREDIENCE
(na formu o průměru cca 18 cm)
TĚSTO
200 g prosáté hladké mouky
80 g moučkového cukru
120 g studeného másla
40 g žloutků (cca 2 ks)
špetka soli
MANDLOVÁ NÁPLŇ
100 g mandlové mouky
50 g hladké mouky
100 g másla pokojové teploty
100 g pískového cukru
3 vejce
1 lžička kardamomu (může se vynechat)
2-3 lžíce hruškové marmelády nebo hruškových povidel
4 střední hrušky
100 – 200 g ostružin
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
POSTUP
TĚSTO
Nejprve si připravíme těsto.
V míse smícháme suché přísady a přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Vytvoříme směs připomínající drobenku. Po jednom přidáme žloutek a vytvoříme hladké kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 4 hodiny do ledničky.
Koláčovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečicím papírem.
Jakmile je těsto vychlazené, vyválíme jej na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 4 – 5 mm. Pomocí válečku jej přeneseme do připravené formy a odřízneme přebývající těsto a zarovnáme okraje dle formy.
Dno koláče propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 15 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.
MANDLOVÝ KRÉM
Nyní si připravíme náplň. V míse si vyšleháme měkké máslo s cukrem. Přidáme vajíčka, mandlovou i hladkou mouku, kardamom a dobře promícháme.
DOKONČENÍ
Hrušky umyjeme, rozkrojíme na poloviny, vykrojíme jádřinec a podélně je nakrájíme na pásky. Ostružiny omyjeme.
Dno předpečeného korpusu potřeme marmeládou, rovnoměrně rozprostřeme mandlovou směs. Rozkrojené hrušky uložíme na mandlovou směs a mezi hrušky rozprostřeme ostružiny.
Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 30 – 40 minut. Uprostřed pečení přikryjte alobalem, koláč se propeče a ovoce se nespálí. Vyndáme z trouby, necháme zcela vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Baví vas to, kopírovat Lindu Lomelino ?? LOL
OdpovědětVymazatPetra
Milá Petro, nemyslím si, že bych Lindu kopírovala, ale protože je pro mě velkou inspirací, některé fotky jsou ovlivněné jejím stylem. A pokud se podíváte na food fotografie, koláčů v bedničce najdete velké množství. Hezké dny Alena
Vymazat