KŘEHKÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ, HRUŠKAMI A OSTRUŽINAMI

20. srpna 2021


Dny se zkracují, rána a noci jsou chladnější… To vše značí, že se blíží podzim. Ještě úplně nechci začínat s podzimními recepty, ale myslím, že se tomu úplně nevyhnu. Podzimní koláčky miluju, především vůni všeho koření, které do nich přidávám a které během pečení dokážou provonět nejen kuchyň.


O víkendu jsme už otrhali první hrušky a ty bohužel pro uskladnění nejsou zrovna ideální. Proto tu mám další inspiraci na ovocný koláč. Křehké těsto, mandlová náplň, hrušky a ostružiny jsou ideální podzimní sladkostí k horké kávě nebo čaji. 



KŘEHKÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ, HRUŠKAMI A OSTRUŽINAMI



INGREDIENCE

(na formu o průměru cca 18 cm)



TĚSTO


200 g prosáté hladké mouky

80 g moučkového cukru

120 g studeného másla

40 g žloutků (cca 2 ks)

špetka soli



MANDLOVÁ NÁPLŇ


100 g mandlové mouky

50 g hladké mouky

100 g másla pokojové teploty

100 g pískového cukru

3 vejce

1 lžička kardamomu (může se vynechat)


2-3 lžíce hruškové marmelády nebo hruškových povidel

4 střední hrušky

100 – 200 g ostružin

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy


 


POSTUP


TĚSTO


Nejprve si připravíme těsto.


V míse smícháme suché přísady a přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Vytvoříme směs připomínající drobenku. Po jednom přidáme žloutek a vytvoříme hladké kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 4 hodiny do ledničky.


Koláčovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečicím papírem.


Jakmile je těsto vychlazené, vyválíme jej na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 4 – 5 mm. Pomocí válečku jej přeneseme do připravené formy a odřízneme přebývající těsto a zarovnáme okraje dle formy.


Dno koláče propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 15 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.



MANDLOVÝ KRÉM


Nyní si připravíme náplň. V míse si vyšleháme měkké máslo s cukrem. Přidáme vajíčka, mandlovou i hladkou mouku, kardamom a dobře promícháme.



DOKONČENÍ


Hrušky umyjeme, rozkrojíme na poloviny, vykrojíme jádřinec a podélně je nakrájíme na pásky. Ostružiny omyjeme.


Dno předpečeného korpusu potřeme marmeládou, rovnoměrně rozprostřeme mandlovou směs. Rozkrojené hrušky uložíme na mandlovou směs a mezi hrušky rozprostřeme ostružiny.


Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 30 – 40 minut. Uprostřed pečení přikryjte alobalem, koláč se propeče a ovoce se nespálí. Vyndáme z trouby, necháme zcela vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.









2 komentáře

  1. Baví vas to, kopírovat Lindu Lomelino ?? LOL
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Petro, nemyslím si, že bych Lindu kopírovala, ale protože je pro mě velkou inspirací, některé fotky jsou ovlivněné jejím stylem. A pokud se podíváte na food fotografie, koláčů v bedničce najdete velké množství. Hezké dny Alena

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.