PAVLOVA S LEHKÝM CITRONOVÝM KRÉMEM A JAHODAMI

25. června 2021


Přemýšlela jsem, jak kromě marmelády zužitkovat čerstvé jahody. Vždycky mi je líto je upéct, protože ztratí svou krásnou barvu. Nakonec jsem jako ideální letní dezert vybrala Pavlovu. I když existuje mnoho kombinací, včetně těch exotických, upřímně mám nejraději Pavlovu s letními bobulemi.



Místo klasické šlehačky jsem zvolila krém z mascarpone v kombinaci se šlehačkou a citronovým lemon curdem. Nakyslá chuť citronu, v kombinaci se sladkou a křupavou krustou sněhové Pavlovy a se sladkými jahodami je prostě nepřekonatelná. 



Na první pohled se může zdát Pavlova lehká, ale někdy dá pořádně zabrat. A je to jeden z dezertů, kde neexperimentuji – neubírám cukr, bílky šlehám tak dlouho, jak se má, troubu zásadně neotevírám a poctivě čekám na vychladnutí korpusu. Jen tak bude zaručen kýžený výsledek v podobě křupavé sněhově bílé krusty s nadýchaným vnitřkem.



PAVLOVA S LEHKÝM CITRONOVÝM KRÉMEM A JAHODAMI


INGREDIENCE


MERINGUE


4 bílky (pokojové teploty)

225 g cukru krupice

1 kávová lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy

3 lžičky kukuřičného škrobu



CITRONOVÝ KRÉM


250 g mascarpone (z lednice)

330 ml smetany ke šlehání (z lednice)

3 lžíce lemon curdu (domácího nebo kupovaného)


čerstvé jahody (cca 300 g)

moučkový cukr na poprášení



POSTUP


Troubu předehřejeme na 110 - 120 °C. 


Plech si vyložíme pečícím papírem – pokud chceme, můžeme si na něj tužkou nakreslit kruh, aby měla Pavlova pravidelný tvar (pečicí papír pak obrátíme nakreslenou linkou směrem k plechu).


Bílky vložíme do větší a čisté mísy. Bílky začneme šlehat a postupně zvyšujeme rychlost. Jakmile zbělají a zpevní se do sněhu, po lžících přidáváme cukr a vždy počkáme před přidáním další lžíce, dokud se ta předchozí dobře nezašlehá. Když zašleháme všechen cukr, stěrkou setřeme sníh ze stěn a pokračujeme ve šlehání dalších 7- 8 minut nebo dokud není směs lepkavá a lesklá – při promnutí mezi prsty by neměla být cítit žádná zrnka cukru.


Nyní šlehač vypneme a do sněhu prosejeme kukuřičný škrob a přilijeme ocet. Znovu šleháme na střední rychlost asi 1 minutu. Měli bychom mít hladký, lesklý a pevní sníh. Když vyndáme metly, špičky by měly být pevné a neměly by se ohýbat dolů.


Pomocí lžíce nebo stěrky naneseme sníh na předkreslený papír – vytvoříme kopeček a upravíme stěny – já jsem tentokrát tvořila lžící bochánky, které jsem nanášela do kruhu.


Přendáme ihned do trouby a sušíme 1 hodinu a 20 minut. Během této doby se trouba nesmí otevírat. Po této době troubu vypneme a necháme Pavlovu v troubě vychladnout – trvá to několik hodin, někdy i přes noc. Během této doby opět troubu neotevíráme.


Poté Pavlovu vyndáme z trouby, opatrně sundáme z pečicího papíru a přendáme na podnos. Ozdobíme krémem.


Ten si připravíme z mascarpone, smetany a lemon curdu. Mascarpone vyklopíme do mísy šlehače a přidáme lemon curd a rychle prošleháme. Stěrkou setřeme ze stěn a přidáme smetanu a šleháme na vyšší otáčky, dokud nebude smetana našlehaná. Cukr do krému nepřidávám, protože samotný korpus je poměrně sladký. 


Nakonec na krém naneseme omyté a nakrájené jahody, Nakonec můžeme zasypat moučkovým cukrem.



















2 komentáře

  1. Ali, tak na Pavlovu bych si fakt netroufla. To je ta vyšší dívčí. Ale možná, že je to o tom jen to zkusit a držet se rad. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to jen na první pohled zdá, nejhorší je první pokus, pak když už víš, jak na to, je to jednodušší :-). Alča

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.