DOMÁCÍ SIRUP Z BEZOVÝCH KVĚTŮ

19. června 2021

Sirupy obecně moc nepiju, spíš je používám při pečení, ale sirup z bezových květů připravuju pravidelně. Patří totiž k mým nejoblíbenějším. Nejen chuť, ale i vůně bezových květů je specifická a vyloženě omamná.




Květy sbírám na svém „tajném“ místě u lesa, které je stranou silnice. Dočetla jsem se, že květy by se měly sbírat kolem poledne, kdy jsou nejvíce rozkvetlé. Zároveň ne po dešti, který smyje pyl. Sbírám pouze hodně rozvitá květenství, která jsou plná pylu. 



Samotná výroba sirupu zabere dva až tři dny. První den květy natrháme, opereme a naložíme. Poté 1 – 2 dny macerujeme a poslední den vaříme samotný sirup. Sirup maceruju podle počasí, když je chladněji, maceruji dva dny, aby byla chuť sirupu intenzivnější. Letos jsem ale kvůli velkým vedrům macerovala jen 1 den.



Receptů na sirup najdete několik, do některých se přidává ještě kyselina citronová, aby déle vydržel. Z množství, které používám, vyjdou tak 2 lahve – cca 1,5 litru. Aby sirup dlouho vydržel, používám poměr vody a cukru 1:1 a sterilizuji lahve. 



Důležité poznámky:

Sterilizace lahví – lahve i vršky umyjeme teplou vodou a saponátem, dáme na plech s vodou a sterilizujeme 10 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.


Sirup je pak nutné plnit do ještě horkých sklenic, dobře uzavřít a nechat v teple vychladnout.


Tak pojďme na to.





DOMÁCÍ SIRUP Z BEZOVÝCH KVĚTŮ


INGREDIENCE


30 – 35 větších květů černého bezu

1,5 l převařené a vychladlé vody

1 kg pískového cukru

6 citronů



POSTUP


1. DEN


Nejprve si dáme převařit vodu a necháme ji vychladnout. Tato fáze trvá celkem dlouho, ale je důležitá pro to, aby se sirup povedl. Voda musí být skutečně úplně studená, pokud nalijeme na květu bezu ještě vlažnou vodu, zčernají.


Květy bezu probereme, odstřihneme velké stopky a nastříháme na menší květenství a jemně opereme ve vodě.


Nachystáme si 3 l sklenici a po vrstvách skládáme květy s nakrájenými kolečky ze 3 citronů. Zalijeme vodou. Zakryjeme gázou nebo čistou utěrkou a necháme 24 – 48 hodin odstát na tmavém a chladném místě.



2. DEN


Nálev přecedíme a vymačkáme z něj všechnu šťávu z květů a citronů. Přelijeme do hrnce, přidáme šťávu ze zbylých citronů (bez dužiny a semínek) a cukr. Na mírném ohni přivedeme sirup do varu a vaříme, dokud se nerozpustí všechen cukr. Horký sirup přelijeme opatrně to teplých lahví. Dobře uzavřeme a v teple necháme vychladnout.


Skladujeme na tmavém a chladnějším místě.









Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.