Tento koláč se na blogu objevil už v roce 2016, ale řekla jsem si, že by zasloužil nové fotky :-) Využila jsem proto krásného počasí a úrody rebarbory na zahrádce a upekla jsem koláč znovu. Těsto je hodně univerzální a můžete jej použít na jakýkoli ovocný koláč :-).
Text příspěvku zůstal oproti roku 2016 nezměněný :-).
Tento víkend bylo zcela jasné, která ingredience bude hrát hlavní roli při víkendovém pečení. V pátek jsem si nakoupila několik stonků rebarbory. Rebarboru miluju. Mám ji spojenou především s rebarborovým koláčem, který pekla babička vždy, když jsme u ní byli na prázdninách. Mívala na zahradě obří kopec s rebarborou. Když jsme už na prázdniny přestali jezdit, rebarbora se mi stala velmi vzácná, protože u nás doma jsme ji neměli a na naší zahrádce jsme ji nasadili asi dva roky zpátky. Takže je ještě poměrně malinká a pokud chci rebarboru použít, musím ji zatím ještě kupovat. Vždy, když ji v obchodě vidím, jsem jak šílená a ihned ji cpu do vozíku.
Rebarbora bylo tedy jasná. Mnohem horší ale bylo vymyslet, co z ní vlastně upeču. Listovala jsem v kuchařkách, čerpala inspiraci na internetu a nakonec jsem měla tolik nápadů, že bych potřebovala té rebarbory asi 10 kilo. Vzala jsem to tedy pěkně postupně a tento víkend jsem upekla rychlý a jednoduchý rebarborový koláč. A postupně Vás budu ještě trochu spamovat rebarborovými recepty ;-).
Několik rad na začátek :-)
* Pokud budete rebarboru připravovat, nepoužívejte listy - ty obsahují kyselinu šťavelovou a mohly by Vám způsobit pěkné potíže.
* Mladé stonky můžete použít i se "slupkou", koláč pak bude lahodit oku. Pokud jsou stonky už starší a větší, jsou vlákna v kůži už pevnější a někomu by mohly vadit. Klidně tedy stonky oloupejte.
INGREDIENCE
(na 1 koláč, průměr formy 28 cm)
1 1/4 hrnku hladké mouky
1,5 kávové lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
1 kávová lžička mletého kardamomu
špetka soli
100 g změklého másla
1 hrnek pískového cukru
1 velké vejce pokojové teploty
1/4 kávové lžičky vanilky
1/2 hrnku mléka pokojové teploty
200 g ricotty
200 g ricotty
5 stonků rebarbory
moučkový cukr na posypání
POSTUP
Troubu si předehřejeme na 180° a připravíme si formu. Spodní část formy vymažeme, z pečícího papíru vystřihneme kolo, aby přikrylo dno formy, a pak dva pásky, které umístíme do kříže a které nám pak usnadní vyndání koláč z formy. Pokud použijeme formu s odnímatelným dnem, stačí vyložit pečicím papírem pouze dno koláče, stěny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
V mixeru si ušleháme máslo s cukrem a šleháme asi 4 minuty, aby mělo máslo krémovou konzistenci. Přidáme vejce a vanilku a šleháme, až je směs hladká. Do druhé mísy si prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, kardamom a sůl a promícháme. Tuto sypkou směs pak postupně přidáváme k máslové směsi a zašleháváme. Nakonec přidáme ricottu a postupně přiléváme mléko a mícháme, dokud není směs hladká. Pak ji nalijeme do formy, aby bylo těsto tak do poloviny až do 2/3 a nepřeteklo.
Potom si připravíme rebarboru. Stonky umyjeme a nakrájíme asi tak na 7-8 cm špalky. Ty pak ještě rozkrojíme na pásky. Pokud bychom dávali celé stonky, budou těžké a při pečení propadnou do těsta. Takto budou pásky lehčí a zůstanou na povrchu. Stonky rovnáme paprskovitě.
V mixeru si ušleháme máslo s cukrem a šleháme asi 4 minuty, aby mělo máslo krémovou konzistenci. Přidáme vejce a vanilku a šleháme, až je směs hladká. Do druhé mísy si prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, kardamom a sůl a promícháme. Tuto sypkou směs pak postupně přidáváme k máslové směsi a zašleháváme. Nakonec přidáme ricottu a postupně přiléváme mléko a mícháme, dokud není směs hladká. Pak ji nalijeme do formy, aby bylo těsto tak do poloviny až do 2/3 a nepřeteklo.
Potom si připravíme rebarboru. Stonky umyjeme a nakrájíme asi tak na 7-8 cm špalky. Ty pak ještě rozkrojíme na pásky. Pokud bychom dávali celé stonky, budou těžké a při pečení propadnou do těsta. Takto budou pásky lehčí a zůstanou na povrchu. Stonky rovnáme paprskovitě.
Koláč pečeme 40 - 50 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Jestli je koláč hotový vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je koláč upečený.
Na závěr můžeme zasypat moučkovým cukrem.
Uzasne fotky!
OdpovědětVymazatTo musí být velká dobrota.... Jen co nám dozraje první ovoce, tak koláč upeču :-) . Nebo šlo by to i ze sušeného ovoce? Mně totiž ještě zbyla zásoba sušených jablek, která jsem na podzim sušila v sušičce a nějak jsme je přes zimu nestihli všechny sníst :-) .
OdpovědětVymazat