Já vím, že letní dny jsou ještě daleko před námi, ale proč si je trochu nepřiblížit. V posledních týdnech jsem touhle limonádou trochu posedlá. Okurková limonáda nebyla úplně nikdy můj favorit. Dávala jsem vždycky spíš přednost ochucené vodě s okurkou a limetkou. Dala jsem si proto takovou svou malou výzvu a pustila jsem se do limonády z okurek, která by mi chutnala. A s receptem, který dnes pro vás mám, jsem naprosto spokojená.
Vlastně mám pro vás dvě variantu receptu. První verze je slazená cukrovým rozvarem, druhá medem. Ta medová mi osobně chutná o něco víc, ale rozhodněte se sami.
A ještě, než přeskočíte k receptu, mám pro vás jeden malý tip. Abyste získaly pouze čistou tekutinu, přeceďte základ na limonádu přes jemné sítko a poté dolijte požadované množství vody. Já jsem ji necedila a ani moc neředila, mám ji ráda hustší.
OKURKOVÁ LIMONÁDA S LIMETKOU A MÁTOU
INGREDIENCE
(cca 0, 5 litru základu bez ředění)
1 salátová okurka
2 limetky
pár lístků máty (6 – 8)
4 lžíce medu nebo cukrový rozvar (100 ml vody a 90 g pískového nebo třtinového cukru)
1 – 1,5 litru neperlivé nebo jemně perlivé vody
led
limetka, máta na podávání
POSTUP
Pokud se rozhodneme připravit limonádu s cukrovým rozvarem, pustíme se nejdřív do něj.
V menším kastrolku přivedeme vodu s cukrem k varu a na vysokém stupni necháme probublávat 4 – 5 minut, dokud se směs nezredukuje a nezhoustne. Odstavíme a necháme vychladnout.
Okurku zbavíme slupky, nakrájíme na menší kousky a dáme do foodprocesoru nebo užší nádoby, kde budeme mixovat. Z limetek vymačkáme šťávu a přidáme k okurkám. Nakonec přihodíme lístky máty a med nebo cukrový rozvar. Vše začneme mixovat a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne kaše.
Pokud chceme získat jen čirou tekutinu, doporučuji v této fázi přecedit přes jemné sítko a poté naředit podle chuti. Pokud ne, naředíme přímo ve foodprocesoru a mixujeme.
Přelejeme do nádoby na limonádu nebo do menších lahviček. Limonáda vydrží maximálně 2 dny při skladování v lednici. Hustší část se vždy usadí na spodu lahviček, před podáváním stačí protřepat.
Do skleniček naservírujeme led, přelijeme přes něj limonádu, ozdobíme kolečkem limetky a mátou.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča