Hrušky nepoužívám pouze při pečení sladkých koláčů. ale s oblibou i do slaných. Protože jejich chuť není úplně výrazná, je nutné ji podtrhnout nějakou výraznější chutí. Proto je moc ráda kombinuji s výrazně chutnajícími sýry, jako je gorgonzola, niva nebo čedar, a s ořechy. Je to taková klasická kombinace, která neomrzí.
SLANÝ SÝROVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI
INGREDIENCE
KORPUS
(vyjde na dno koláče průměr 20 cm + ozdobení)
300 hladké mouky
2 lžíce pískového cukru
1 lžička soli
250 g studeného másla
5 lžic ledové vody
NÁPLŇ
200 g ricotty
200 g gorgonzoly nebo uzené nivy
150 ml smetany
2 vejce
sůl (dle chuti)
pepř
3 – 4 větší hrušky
hrst vlašských nebo pekanových ořechů
1 vejce + 2 lžičky vody + lžíce jemně strouhaného parmezánu
POSTUP
Nejdřív si připravíme těsto.
Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo nožem vytvoříme drobenku. Po lžících přidáváme vodu a vždy počkáme až se zcela zapracuje. Vytvoříme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 – 2 hodiny chladit v ledničce.
Na náplň smícháme ricottu, nadrobenou gorgonzolu nebo nivu, vejce, smetanu a osolíme, opepříme dle chuti. Vytvoříme krémovou směs.
Hrušky omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku.
Jakmile je těsto vychlazené, rozdělíme jej na 2 poloviny. První polovinu vyválíme, vložíme do formy, vytvarujeme okraje a zbytek odřízneme.
Vyložíme alobalem, na dno vysypeme fazole a vložíme předpéct na 15 minut do trouby.
Z druhé části těsta můžeme vytvořit copánky, mřížku nebo pomocí vykrajovátek různé tvary.
Jakmile bude korpus předpečený, alobal s fazolemi opatrně odstraníme, naneseme sýrovou náplň a položíme na plátky nakrájené hrušky.
Zasypeme nadrobno nakrájenými ořechy a dekorací z druhé části těsta.
V menší misce rozšleháme vajíčko s vodou a pomašlujeme těsto. Nakonec posypeme ještě strouhaným parmezánem.
Dáme zapéct zpět do trouby, pečeme cca dalších 40 – 50 minut nebo dokud těsto nebude mít zlatou barvu.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
SAVORY GORGONZOLA PIE WITH PEARS
I don't only use pears when baking sweet pies. but they are also great in savory pies. Since their taste is not completely pronounced, it is necessary to underline it with stronger taste. That's why I really like to combine them with strong-tasting cheeses, such as gorgonzola or cheddar, and with nuts. It's such a classic combination that you never get tired of.
INGREDIENTS
SHORTCRUST PASTRY
(pie will be 20 cm in diameter + decoration)
300 all-purpose flour
2 tbsp granulated sugar
1 tsp salt
250 g cold butter
5 tbsp cold water
FILLING
200 g ricotta
200 g gorgonzola
150 ml cream
2 eggs
salt (to taste)
pepper
3-4 larger pears
a handful of walnuts or pecans
1 egg + 2 teaspoons water + a tablespoon of finely grated parmesan
INSTRUCTIONS
Start the preparation with the short crust pastry.
Mix flour with sugar and salt, add cold butter cut into cubes. Make a crumb with your fingers or a knife. Add water spoon by spoon and always wait until it is completely incorporated. Make a compact pastry. Wrap in foil and let cool in the fridge for 1-2 hours.
For the filling, mix ricotta, crumbled gorgonzola or niva, eggs, cream and add salt and pepper to taste. Create a creamy mixture.
Wash the pears, cut out the cores and cut them into thin slices.
Preheat the oven to 180°C, line the cake tin with baking paper or grease it with butter and flour.
Take the pastry out of the refrigerator, divide it in half and roll it out on a floured rolling pin into a round with a thickness of 3-4 mm. Carefully transfer it to the tin using a rolling pin, shape the edges and cut off the rest.
Line with aluminum foil, pour beans on the bottom and place in the oven to pre-bake for 15 minutes.
From the second part of the pastry, make braids, a grid or different shapes using cutters.
Once the bottom is pre-baked, carefully remove the foil with the beans, apply the cheese filling and place the sliced pears.
Cover with finely chopped nuts and decorations from the second part of the pastry.
Beat the egg and water in a small bowl and knead the pie. Finally, sprinkle with grated parmesan.
Put it back in the oven, bake for another 40-50 minutes or until the dough is golden.
Leave to cool after removing from the oven.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča