PERNÍKOVÁ SUŠENKA V PÁNVIČCE S LÍSKOOŘÍŠKOVOU PĚNOU

27. října 2023


 

Deštivé podzimní počasí ve mně vzbuzuje nutnost dát si něco dobrého a voňavého. Připravila jsem proto recept, kde se spojují dvě moje oblíbené věci – sušenky a chuť perníku. Upéct sušenku v pánvičce není můj nápad, ale shledávám ho naprosto geniální. Po upečení zůstane sušenka krásně vláčná, navíc ji můžete ujídat lžičkou, když je ještě teplá a čerstvě vyndaná z trouby. 



Tato podzimní verze sušenky voní perníkem, křupou v ní kousky čokolády a lískových oříšků. Skvělá je za tepla i za studena. Běžně sušenku v pánvičce servíruji se zmrzlinou, ale řekla jsem si, že by to chtělo něco jiného. A proto jsem připravila čokoládovou pěnou s příchutí lískových oříšků. K tomu voňavou kávu nebo čaj a už si jen dívat z okna na padající kapky.




PERNÍKOVÁ SUŠENKA V PÁNVIČCE S LÍSKOOŘÍŠKOVOU PĚNOU



INGREDIENCE


(2 menší pánve o průměru 12–15 cm)



SUŠENKA


200 g másla pokojové teploty

250 g třtinového cukru

1 vejce

1 žloutek

1 lžička vanilkové pasty

300 g hladké mouky

1 lžíce prášku do pečiva

špetka soli

50 g nasekaných lískových ořechů

50 g nahrubo nasekané čokolády

2 lžíce perníkového koření


máslo a mouka na vymazání a vysypání formy




LÍSKOOŘÍŠKOVÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA



2 bílky

100 g mléčné čokolády (použila jsem čokoládu 55 %)

2 lžíce lískooříškové pasty /másla

2 lžíce cukru krupice

125 ml studené smetany ke šlehání




POSTUP



LÍSKOOŘÍŠKOVÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA


1) Nejprve začneme s přípravu pěny.

2) Do většího kastrůlku dáme vodu a na kastrůlek umístíme vhodnou skleněnou nebo nerezovou mísu – pozor, aby se dno nedotýkalo při vaření vody její hladiny. Ve vodní páře rozpustíme čokoládu s lískooříškovým máslem, často mícháme, abychom spojily obě hmoty.

3) Odstavíme, necháme vychladnout na teplotu cca 30–40 °C – čokoláda musí zůstat tekutá, ale vlažná – můžeme vyzkoušet prstem. Pokud nebude pálit, můžeme ji použít dál.


4) Mezitím vyšleháme bílky – šleháme na nižší otáčky, dokud se nevytvoří hrubá tekutá pěna (nějako jako smetana), přidáme po lžících cukr, zvýšíme rychlost a vyšleháme do hustého sněhu, který bude tvořit tuhé špičky.


5) V další míse vyšleháme studenou smetanu, dokud nebude tvořit měkké špičky.


6) Sníh zapracujeme stěrkou po částech do rozpuštěné čokoládové hmoty.

7) Nakonec do čokoládové směsi zapracujeme ušlehanou smetanu.

8) Pěnu přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici tuhnout alespoň 4 hodiny.




SUŠENKA


1) Troubu předehřejeme na 200 °C.

2) Vymažeme formu a vysypeme moukou, nebo jen vyložíme pečicím papírem.


3) V robotu vyšleháme do krémové konzistence máslo a cukr, šleháme tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná a krémová směs.

4) Přidáme vejce a žloutek a mícháme, dokud se vše nespojí. Poté přidáme vanilkovou pastu.


5) Ve druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, koření do perníku a sůl.

6) Přidáme do směsi a vše propojíme.


7) Poté přidáme nasekanou čokoládu a lískové ořechy a už jen stěrkou zapracujeme do těsta.

8) Těsto přendáme do formy – množství vyjde na 1 větší formu o průměru cca 20 cm nebo na dvě menší formy.


9) Pečeme 15–20 minut nebo dokud okraje nezačnou hnědnout.


10) Můžeme podávat teplé – v tom případě necháme vychladnout 5-10 minut. Stejně tak můžeme podávat studené.

11) Sušenku při servírování ozdobíme pěnou a posypeme nasekanými lískovými oříšky.


Recept si můžete vytisknout zde.





SKILLET GINGERBREAD COOKIE WITH HAZELNUT CHOCOLATE MOUSSE



Rainy autumn weather makes me feel the need to eat something good and fragrant. Therefore, I prepared a recipe that combines two of my favorite things – cookies and gingerbread. Baking a cookie in a skillet is not my idea, but I find it brilliant. After baking, the cookie remains beautifully soft, and you can eat it with a spoon when it is still warm and fresh out of the oven.


This autumnal version of the cookie smells like gingerbread, with crunchy bits of chocolate and hazelnuts. It is great both warm and cold. I usually serve a cookie in a skillet with vanilla ice cream, but I thought it would need something different this time. And that's why I prepared a hazelnut chocolate mousse. So, take a cup of coffee or tea and just enjoy looking out the window at the falling rain.



INGREDIENTS


(2 skillets with diameter 12 – 15 cm)



SKILLET COOKIE



200 g butter at room temperature

250 g cane sugar

1 egg

1 egg yolk

1 teaspoon of vanilla paste

300 g all-purpose flour

1 tablespoon baking powder

pinch of salt

50 g chopped hazelnuts

50 g coarsely chopped chocolate

2 spoons gingerbread spices

butter and flour to grease and flour the skillet




HAZELNUT CHOCOLATE MOUSSE



2 egg whites

100 g milk chocolate (I used 55% chocolate)

2 tablespoons hazelnut paste/butter

2 tablespoons granulated sugar

125 ml cold whipping cream




INSTRUCTIONS



HAZELNUT CHOCOLATE MOUSSE



1) First, start with the preparation of the mousse.

2) Put water in a larger saucepan and place a suitable glass or stainless bowl on top of the saucepan - make sure that the bottom does not touch its surface when boiling the water. Melt the chocolate with the hazelnut butter in steam, stirring often to combine the two ingredients.

3) Set aside, let it cool down to a temperature of approx. 30-40 °C - the chocolate must remain liquid, but lukewarm - you can test it with your finger. If it doesn't burn, you can continue using it.


4) In the meantime, beat the egg whites - beat on low speed until a thick liquid foam forms, add sugar spoon by spoon, increase the speed and beat to soft peaks.


5) In another bowl, whip the cold cream until it forms soft peaks.


6) Gently fold the egg whites into the melted chocolate mixture with a spatula, divide for 2 -3 parts.

7) Finally, fold gently the whipped cream into the chocolate mixture.

8) Transfer the mixture to a sealable container and in the fridge until cold for at least 4 hours.



COOKIE


1) Preheat the oven to 200 °C.

2) Grease the mold and sprinkle it with flour, or just line it with baking paper.


3) In a food processor, beat the butter and sugar to a creamy consistency, beat until fluffy and creamy.

4) Add the egg and yolk and mix until everything is combined. Then add the vanilla paste.


5) In the second bowl, mix the flour, baking powder, gingerbread spices and salt.

6) Add to the mixture and combine everything.


7) Add chopped chocolate and hazelnuts and just work it into the batter with a spatula.

8) Transfer the batter to the skillet - the quantity will be for 1 larger skillet with a diameter of approx. 20 cm or for two smaller skillets.


9) Bake for 15-20 minutes or until the edges start to brown.

10) You can serve it warm – in that case let it cool for 5-10 minutes. Or serve it cold.

11) When serving, decorate the cookie with mousse and sprinkle with chopped hazelnuts.



You can print the recipe here.










Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.