OVESNÁ KAŠE S ROZMARÝNEM A JAHODAMI

29. května 2023



Tento recept je inspirovaný ovesnou kaší, kterou připravila moje kamarádka Suze aka Gourmetglow. Suze je neuvěřitelně laskavý člověk a vždy mě udiví, jaké kombinace dokáže vymyslet. I když na snídani dávám přednost granole s jogurtem, kombinace s rozmarýnem mě naprosto nadchla. Rozmarýn mám na zahrádce a dost často ho používám, ale pouze při vaření. S ovesnou kaší by mě to v životě nenapadlo, ale už ji nebudu připravovat jinak. Stačí malá změna, která dá pokrmu nový rozměr. A protože jsem měla doma jahody, doplnila jsem ovesnou kaši jahodami – část jsem připravila na másle s vanilkou. Samozřejmě pokud držíte linii, použijte pouze čerstvé jahody.



OVESNÁ KAŠE S ROZMARÝNEM A JAHODAMI


SUROVINY


(2 porce)


200 g ovesných vloček

500 ml mléka (ráda kombinuju také 250 ml vody a 250 ml mléka, nebo 250 ml mléka a 250 ml rostlinného mléka – osobně jsem kombinovala s kokosovým)

2 polévkové lžíce medu

2-3 větvičky rozmarýnu

špetka soli

100–150 g jahod

½ lžíce másla

1/4 lžičky vanilkové pasty

oříšky na posypání


 

POSTUP


Vločky spolu s mlékem (případně s vodou) a s větvičkami rozmarýnu dáme do kastrůlku a na středním plameni necháme vařit. Vaříme cca 10–12 minut, dokud vločky nezměknou. Občas promícháme a dáváme pozor, aby mléko neprošlo varem.


Odstavíme, vyndáme větvičky rozmarýnu, vmícháme med a sůl.


Jahody omyjeme, polovinu pokrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo, dáme jahody a vanilkovou pastu a jahody lehce opečeme, dokud nepustí trochu šťávy. Zbytek jahod nakrájíme.


Ovesné vločky rozdělíme do misek, rozdělíme na ně povařené jahody a čerstvé jahody. Nakonec můžeme ještě zakapat trochou medu nebo posypat oříšky.


Recept si můžete vytisknout zde.







BREAKFAST OATS WITH ROSEMARY AND STRAWBERRIES


This recipe for this oatmeal is inspired by my friend Suze aka Gourmetglow. Suze is an incredibly kind person, and it always amazes me what combinations she can come up with. Even though I prefer granola with yogurt for breakfast, the combination of oats with rosemary absolutely blew me away. I have rosemary in my garden, and I use it quite often, but only for cooking. I would never have thought of doing this with oatmeal, but I won't prepare it any other way. A small change is all it takes to give a dish a new dimension. And since I had strawberries at home, I used them for the oatmeal - I prepared part of it with butter and vanilla. Of course, you can use only fresh strawberries.


INGREDIENTS


(makes 2 bowls)

 

200 g porridge oats

500 ml whole milk (or combine 250 ml milk and 250 ml water, or 250 ml milk and 250 mil plant-based milk – personally, I made it half whole milk and half coconut milk)

2 sprigs rosemary (whole springs)

2 tbsp honey

Pinch of salt

100–150 g strawberries

½ tbsp butter

1/4 tsp vanilla paste

Nuts, honey to serve

 

 

INSTRUCTIONS


Put the oats together with milk (or water) and rosemary sprigs into a saucepan and let it simmer on medium heat. Simmer for about 10-12 minutes until the oats soften. Stir occasionally and make sure the milk does not boil.


Set aside, remove the rosemary sprigs, mix in honey and salt.


Wash the strawberries, cut half into pieces. Melt the butter in a small pan, add the strawberries and vanilla paste and lightly cook the strawberries until they release some juice. Chop the rest of the strawberries.


Divide the oatmeal into bowls, top with cooked strawberries and fresh strawberries. Finally, you can drizzle a little honey or sprinkle some nuts.


You can print the recipe in English here.












Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.