DOMÁCÍ PEKANOVÉ PRALINÉ

14. listopadu 2022

 

Máte taky někdy ten pocit, že něco nezkoušíte, protože se to na první pohled zdá moc složité? Ale pak zjistíte, že je to neskutečně jednoduché. Tyto pocity prožívám celkem často při pečení. Někdy se nerada pouštím do některých receptů, protože se mi zdají strašně složité, ale nakonec když to zkusím, zjistím, že to je úplně opačně. To je i případ praliné neboli oříškové pasty. I když se mi na první pohled zdál postup strašně složitý, vystačíte si v podstatě se dvěma surovinami a výkonným mixerem.



Abych vás hned neodradila názvem praliné, jedná se v podstatě o ořechovou pastu vytvořenou ze zkaramelizovaných ořechů. Protože miluju pekany, udělala jsem pekanovou pastu, ale můžete použít mandle nebo lískové ořechy. A kombinace ořechového másla s karamelem je naprosto skvělá. Přidávám ji do těsta, do sušenek nebo náplní a krémů.




DOMÁCÍ PEKANOVÉ PRALINÉ


INGREDIENCE

(2 menší skleničky)


300 g pekanových ořechů

300 g cukru krupice



POSTUP


Nejdřív je potřeba si opražit ořechy.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Ořechy rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 8 – 10 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujeme a občas prohrábneme. Pozor, aby se ořechy nespálily. Vyndáme z trouby. 


Následně si připravíme karamel. 

Do kastrolu se silným dnem dáme cukr a na mírném ohni pomalu připravíme karamel. Cukr necháme pomalu rozpouštět, dokud se nezačnou vytvářet první loužičky. Zatím nemícháme. Můžeme kroužit kastrolem, aby se karamel nepřipálil. Poté můžeme začít míchat – doporučuju dřevěnou vařečku. Mícháme tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí. 


Do karamelu vsypeme ořechy, promícháme a vyklopíme zpět na plech s pečicím papírem a necháme zcela vychladnout. 


K další fázi je potřeba opravdu výkonný mixer nebo food procesor. Studenou směs nalámeme na menší kousky a vložíme do mixeru. Karamel je tvrdý, takže při mixování bude vytvářet nepříjemný zvuk, ale mixujeme na hrubší prášek. Poté mixujeme dál, z ořechů se začne uvolňovat olej a vznikne pasta. Určitě není potřeba přilévat žádnou tekutiny. Občas je dobré mixer na chvilku vypnout, aby se nepřehříval. Možná bude nutné také směs trochu promíchat vařečkou, aby se směs dostala mezi sekací nože. Jakmile budeme mít hladkou pastu, přelijeme do skleniček a uchováváme v pokojové teplotě.


Recept si můžete vytisknout zde.




HOMEMADE PECAN PRALINÉ


Do you also sometimes have the feeling that you don't try something because it seems too complicated at first view? But then you find out that it is incredibly simple. I experience these feelings quite often when baking. Sometimes I don't like to start some recipes because they seem terribly complicated, but in the end when I try it, I find out that it's the complete opposite. This is also the case with praline or nuts paste. Even though the procedure seemed terribly complicated, you just need two ingredients and a powerful mixer.


So that you are not immediately confused by the name praline, it is essentially a nut paste made from caramelized nuts. Because I love pecans, I made pecan paste, but you can use almonds or hazelnuts. And the combination of nut butter and caramel is absolutely wonderful. I add it to dough, cookies or fillings and creams.



INGREDIENTS

(2 smaller glasses)



300 g pecan nuts

300 g sugar




INSTRUCTIONS


First, we need to roast the nuts. 

Preheat the oven to 170 °C. Spread the nuts on a baking sheet lined with baking paper and place in the preheated oven for 8-10 minutes. During baking, check and occasionally mix the nuts. Be careful not to burn them. Remove from the oven.


Next, prepare the caramel.

Put the sugar in a saucepan with a thick bottom and slowly prepare the caramel over a low heat. Let the sugar dissolve slowly until the first puddles start to form. Not mix yet. You can swirl the saucepan so that the caramel does not burn. Then you can start mixing - I recommend a wooden spoon. Stir until all the sugar has dissolved.


Pour the nuts into the caramel, mix, and turn it back onto the baking sheet and let it cool completely.


A powerful mixer or food processor is needed for the next stage. Break the cold mixture into smaller pieces and put them in the mixer. Caramel is hard, so it will make an unpleasant sound when mixing, but mix to a coarser powder. Then continue to mix, the oil will begin to release from the nuts and a paste will form. There is certainly no need to add any liquid. 


Sometimes it is good to turn off the mixer for a while so that it does not overheat. You may also need to stir the mixture a bit with a wooden spoon to get the mixture between the chopping blades. 


Once we have a smooth paste, pour into glasses and store at room temperature.


Download the recipe here.








Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.