Konečně dozrály blumy. Pro mě to je ovoce, které tak trochu značí předěl mezi létem a podzimem. Musím přiznat, že mám blumy raději, než švestky, a to hlavně kvůli šťavnatosti. A také s nimi uzavírám sezón džemů a marmelád. Jsou většinou posledním ovocem, ze kterého děláme marmeládu.
A samozřejmě nesmí chybět ani koláč. Na ty klasické ovocné nedám dopustit. A možná proto se ani nesnažím vymýšlet nějaké speciální recepty a dezerty. Tentokrát jsem zvolila jogurtové těsto, přidala tvarohový krém se zakysanou smetanou, pořádnou vrstvu ovoce a drobenky. A na ovoci opravdu nešetřím, toho máme rádi hodně. Stejně tak jako drobenku. Nakonec je koláč zaprášený jen lehce moučkovým cukrem, ale to jde opravdu vynechat. Ručím vám za to, že u jednoho kousku nezůstanete.
JOGURTOVÝ KOLÁČ NA PLECH S BLUMAMI, TVAROHEM A DROBENKOU
INGREDIENCE
KOLÁČ
(hrnek = 250 ml)
500 g řeckého jogurtu (nebo smetanového – lepší je použít hustý jogurt)
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
3 vejce
6 lžic rozpuštěného másla
1 lžička vanilkové pasty
TVAROHOVÝ KRÉM
250 g polotučného měkkého tvarohu
250 g zakysané smetany
3 – 4 l lžíce moučkového cukru
½ lžičky vanilkového extraktu
DROBENKA
60 g studeného másla
60 g cukru krupice
120 g hladké mouky
300 g blum
máslo/sádlo na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
POSTUP
TVAROHOVÝ KRÉM
Tvaroh vyšleháme se zakysanou smetanou, prosátým moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem do hladkého krému.
DROBENKA
V míse smícháme mouku s cukrem a přidáme na kousky nakrájené studené máslo. Prsty postupně mačkáme, aby se sypké suroviny spojily s máslem a vznikla drobenka.
BLUMY
Blumy omyjeme, rozkrojíme a vypeckujeme. Na koláč můžeme nechat celou polovinu nebo ještě nakrájen na čtvrtky nebo měsíčky.
KOLÁČ
Plech si vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme použít i pečicí papír.
Troubu předehřejeme na 170° C.
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout (aby zůstalo tekuté).
V jedné míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva.
Ve druhé míse smícháme jogurt s vejci, rozpuštěným máslem a vanilkovou pastou. Poté přidáme sypkou směs a vše umícháme do hladkého těsta.
Těsto nalijeme na plech a rovnoměrně rozprostřeme.
Na těsto naneseme tvarohový krém, na něj rozložíme nakrájené blumy a bohatě posypeme drobenkou.
Vložíme do trouby a pečeme cca 40 – 45 minut. Jakmile začnou zlátnou okraje vyndáme z trouby. Necháme vychladnout a na závěr můžeme ještě jemně zasypat moučkovým cukrem.
Recept si můžete stáhnout ve verzi pro tisk zde.
YOGURT SHEET CAKE WITH ROUND PLUMS, QUARK CREAM AND STREUSEL
The round plums have finally ripened. For me, it is a fruit that somehow marks the divide between summer and autumn. I must admit that I prefer these round plums to plums, mainly because of their juiciness. And I also close the seasons of jams and marmalades with them. They are usually the last fruit from which we make marmalade.
And, of course, we cannot miss a cake. I go for a classic – easy fruit pies and cakes. And maybe that's why I don't even try to come up with any special recipes and desserts. This time I chose yogurt dough, added quark cream with sour cream, a good layer of fruit and streusel. And I really don't skimp on fruit, we like a thick layer of fruits and of streusel. In the end, the cake is only lightly dusted with powdered sugar, but this can really be omitted. I guarantee that you won't stick to one piece.
INGREDIENTS
CAKE
(cup = 250 ml)
500 g Greek yogurt (or another white but creamy yogurt)
2 cups all-purpose flour
1 cup granulated sugar
1 baking powder
3 eggs
6 tablespoons of melted butter
1 teaspoon of vanilla paste
QUARK CREAM
250 g quark
250 g sour cream
3 – 4 l tablespoons of powdered sugar
½ teaspoon of vanilla extract
STREUSEL
60 g cold butter
60 g granulated sugar
120 g all-purpose flour
300 g round plums
butter/lard for the baking sheet
flour for sprinkling the baking sheet
INSTRUCTIONS
QUARK CREAM
Beat the quark with sour cream, powdered sugar, and vanilla extract into a smooth cream.
STREUSEL
Mix flour and sugar in a bowl and add cold butter cut into pieces. Press with fingers gradually so that the loose ingredients are combined with the butter and a streusel is formed.
PLUMS
Wash, cut and pit the plums. You can leave the whole half for the cake or cut it into quarters or smaller pieces.
CAKE
Grease a baking sheet with butter or lard and sprinkle with flour. You can also use baking paper.
Preheat the oven to 170°C.
Melt the butter and let it cool (so that it remains liquid).
Mix flour, sugar, and baking powder in a bowl.
In the second bowl, mix yogurt with eggs, melted butter and vanilla paste. Then add the loose mixture and mix everything into a smooth batter.
Pour the batter onto the baking sheet and spread it equally. Spread the quark cream on the batter, put the cut plums and sprinkle generously with streusel.
Place in the oven and bake for approx. 40-45 minutes. As soon as the edges start to turn golden, take the cake out of the oven. Let it cool down and at the end you can sprinkle it lightly with powdered sugar.
You can download the recipe for printing here.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča