Banánový chléb tentokrát trochu jinak. Po delší době jsem se opět pustila do jeho pečení. A i když je to neskutečné (a já s tím nejsem úplně smířená), máme tu babí léto a už se začíná pomalu vkrádat podzimní nostalgie. Na zahrádce navíc zraje spoustu ovoce, a proto jsem se rozhodla obléct banánový chlebík do sezónního kabátku. Do těsta jsem přidala mleté pekanové ořechy a perníkové koření, které rozvonělo podzimními tóny i naši kuchyň.
Servírovat jsem se ho tentokrát rozhodla s řeckým jogurtem a pečenými blumami. Samozřejmě blumy můžete nahradit ovocem podle sezóny. Nám aktuálně dozrávají blumy, a navíc zbožňuji jejich barvu, chuť a vůni. Jsou krásně šťavnaté a při pečení pustí úžasnou červenou sladkou šťávu.
A úžasný dezert je na světě.
PERNÍKOVÝ BANÁNOVÝ CHLÉB SERVÍROVANÝ S ŘECKÝM JOGURTEM A PEČENÝMI BLUMAMI
INGREDIENCE
BANÁNOVÝ CHLÉB
2 velké hodně zralé banány
2 vejce
100 ml řepkového oleje
200 ml mléka
160 g třtinového cukru
200 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)
100 g mletých pekanových ořechů (ale pokud nemáte, použijte i vlašské, pekanové ořechy dodají příjemnou nasládlou chuť)
2 lžíce prášku do pečiva s vinným kamenem
2 lžičky perníkového koření
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
PEČENÉ BLUMY
300 g blum (nebo jiného ovoce)
4 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
½ lžičky vanilkového extraktu
50 g másla + na vymazání
řecký nebo smetanový bílý jogurt k servírování
máta, meduňka nebo jiné bylinka na dozdobení
POSTUP
BANÁNOVÝ CHLÉB
Troubu si předehřejeme na 175°C. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Banány oloupeme a nakrájíme do foodprocesoru. Přilijeme olej, mléko a přidáme vejce. Rozmixujeme do hladké směsi.
Ve druhé míse smícháme mouku, ořechy, cukr, prášek do pečiva, perníkové koření a sůl. Tuto směs přidáme k mokré směsi a promícháme. Těsto vylijeme do formy a dáme péct na 50–60 minut do trouby. Špejlí vyzkoušíme, jestli je chlebíček upečený.
Vyndáme z trouby a necháme chvíli vystydnout. Po cca 15 minutách vyklopíme z formy na mřížku a necháme úplně vychladnout.
PEČENÉ BLUMY
Blumy omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky.
Pekáček vymažeme máslem, poskládáme blumy, zasypeme cukrem, skořicí a zakápneme vanilkovým extraktem. Na blumy nakrájíme na tenčí plátky máslo.
Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 15–20 minut – dokud nepustí blumy krásně šťávu. Doba pečení může být i kratší – záleží na tom, na jaké kousky je ovoce nakrájené. Je nutné, aby zůstalo krásně pevné a nerozvařilo se.
SERVÍROVÁNÍ
Jakmile je chlebík vychladlý, nakrájíme jej na plátky.
Na každý plátek navrstvíme 2–3 lžíce jogurtu a pečené blumy. Dozdobíme bylinkami a podáváme.
Recept si můžete sáhnout zde.
GINGERBREAD BANANA BREAD SERVED WITH GREEK YOGURT AND ROASTED PLUMS
Banana bread in a little different way this time. After a long time, I baked banana bread again. And even it's unreal (and I'm not completely happy with it), we're in the middle of summer and autumn nostalgia is slowly creeping in. In addition, a lot of fruit ripens in the garden, which is why I decided to dress the banana bread in a seasonal mood. I added ground pecans and gingerbread spices to the batter, which made smell our kitchen with autumn tones.
I decided to serve it with Greek yogurt and baked plums. Of course, you can replace the plums with fruit according to the season. Our plums are currently ripening, and I adore their color, taste, and smell. They are beautifully juicy and make a wonderful red sweet juice when baked.
And an amazing dessert is in here.
INGREDIENTS
BANANA BREAD
2 large very ripe bananas
2 eggs
100 ml rapeseed oil
200 ml milk
160 g cane sugar
200 g plain flour
100 g ground pecans (but if you don't have any, use walnuts, pecans add a nice, sweet taste)
2 tablespoons of baking powder
2 teaspoons gingerbread spice
pinch of salt
butter and flour to grease and dust the baking sheet
BAKED PLUMS
300 g plums (or other seasonal fruits)
4 tablespoons cane sugar
1 teaspoon cinnamon
½ teaspoon vanilla extract
50 g butter + for greasing the tin
Greek or creamy plain yogurt for serving
mint, lemon balm or other herb for decoration
INSTRUCTIONS
BANANA BREAD
Preheat the oven to 175°C. Grease the tin with butter and dust with flour.
Peel the bananas and chop them in a food processor. Add oil, milk, and eggs. Blend into a smooth mixture.
In the second bowl, mix the flour, nuts, sugar, baking powder, gingerbread spices, and salt. Add this mixture to the wet mixture and mix. Pour the dough into the tin and bake in the oven for 50-60 minutes. Use a skewer to test if the bread is baked.
Remove from the oven and let cool for a while. After about 15 minutes, turn it out of the tin onto a wire rack and let it cool completely.
BAKED PLUMS
Wash, stone and cut the blooms into quarters.
Grease the baking pan with butter, put the plums, sprinkle with sugar, cinnamon, and drizzle with vanilla extract. Cut the butter into thin slices and spread on the plums.
Place in an oven preheated to 180 °C and bake for about 15-20 minutes - until the plums release their juices beautifully. The baking time can be shorter - it depends on the pieces the fruit is cut into. It is necessary that it remains beautifully firm and i tis not overbaked.
SERVING
Once the bread has cooled, cut it into slices.
Put 2-3 tablespoons of yogurt and baked plums on each slice. Garnish with herbs and serve.
You can download the printable recipe here.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča