Bez perníčků si nedokážu toto
předvánoční období vůbec představit. Bohužel jsem vždycky tak natěšení a mám
velké oči, že připravím těsto rovnou z dvojité dávky. Toto nadšení mi většinou
vydrží jen do doby, než uvidím to množství perníčků, které bude potřeba nazdobit.
I když klasicky zdobené perníčky mají neskutečné kouzlo, ne vždycky je na ně čas, někteří neradi zdobí a jiní si nevěří. Pro tyto případy jsou perníčky s rumovou polevou skvělým řešením. Výhodou je, že zmizí rychleji i těsto, válí se totiž na vyšší vrstvu, aby byly perníčky krásně nadýchané. Ke zdobení polevou pak potřebujete jen dvě misky, jednu s cukrem a jednu s rumem nebo brandy. Samozřejmě si můžete rumovou polevu z uvedených ingrediencí smíchat rovnou, ale první verze je zábavnější. Jen bych vás chtěla varovat, abyste moc neolizovali prsty, ať se neopijete 😊.
PERNÍČKY S RUMOVOU POLEVOU
INGREDIENCE
PERNÍČKY
240 g povoleného másla
2 vejce
30 g mleté skořice
15 g mletého zázvoru
na špičku nože mletého nového
koření
400 g medu
150 g moučkového cukru
6 g sody
700 g hladké mouky
POLEVA
moučkový cukr
150 – 200 ml rumu nebo brandy
POSTUP
Máslo rozpustíme na mírném stupni,
odstavíme z plotýnky a vmícháme koření. Přidáme med a cukr.
V míse robota smícháme mouku
a sodu. Nalijeme máslovou směs a přidáme vejce. Hněteme tak dlouho, dokud
nevznikne hladké a kompaktní těsto. Zabalíme jej do potravinové folie a necháme
přes noc odpočinout v chladu.
Před pečením necháme těsto
povolit (20 – 30 minut by mělo stačit). Na pomoučeném válu těsto vyválíme na
cca 6-8 mm a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme v troubě předehřáté na
175 °C.
Pečeme asi 10 - 12 minut (pokud bude těsto tenčí, bude vyžadovat kratší čas).
Jakmile začnou kraje zlátnout, vyndáme z trouby.
Necháme trochu vychladnout, ale
ne úplně (perníčky musí být ještě teplé).
Do jedné menší misky si
nachystáme moučkový cukr a do druhé rum.
Vrchní stranu perníčků postupně
namáčíme do rumu, poté do cukru a opět do rumu. Položíme na mřížku nebo pečicí
papír a necháme zcela vystydnout. Na povrchu vznikne křupavá krusta a alkohol
se krásně vsákne do perníčků. Skladujeme v uzavíratelné nádobě, aby
zůstaly perníčky měkké.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča