Kokosové kuličky Rafaelo mám moc ráda. A myslím, že spousta z nás připravuje jejich domácí variantu, především na Vánoce. Do Vánoc ještě pár dní zbývá, ale napadlo mě si jejich chuť trochu připomenout. Prostě to spojení kokosu, křupavé mandle a salka je pro mě neuvěřitelně návykové. A tak jsem tyto hlavní suroviny použila na bábovku. Jednoduchý, rychlý recept a přesto chutná skvěle.
Navíc díky různým krásným formám na bábovky, které jsou dnes k sehnání, můžete popustit uzdu své fantazii i při zdobení. Tentokrát jsem využila formu od Tescomy ve tvaru diamantu a jsem z ní nadšená. Chtěla jsem, aby struktura bábovky vynikla, proto jsem zvolila jen velmi jednoduché přelití salkem (ano salkem, tentokrát jsem netvořila žádnou polevu 😊) a dozdobení mandličkami. Nakonec ještě jsem ještě vše zasypala kokosem, aby byl chuťový dojem kompletní. Už to ani nemůže být jednodušší 😊.
*Recept vznikl ve spolupráci s Tescomou, ale uvedené názory jsou mé vlastní
KOKOSOVÁ BÁBOVKA S MANDLEMI
Několik poznámek:
* množství těsta je uvedené na daný objem formy (průměr 24 cm, objem 1,2 l)
* i když má forma nepřilnavý povrch, doporučuji vymazat máslem i vysypat moukou
* používám hrnek o objemu 250 ml
* doba pečení se může lišit na druhu a velikosti formy
INGREDIENCE
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek pískového cukru
1 hrnek jemně strouhaného kokosu
2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
150 g rozpuštěného másla
3 dl smetany na vaření nebo polotučného mléka
50 g nasekaných mandlí
150 ml salka
celé mandle
strouhaný kokos na posypání
50 g rozpuštěného másla
hrubá mouka
POSTUP
Troubu předehřejeme na 170 °C.
Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným máslem, necháme cca 10 minut zatuhnout a vysypeme hrubou moukou.
V kastrolku rozpustíme 150 g másla, odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Máslo ale musí zůstat tekuté.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, kokos a prášek do pečiva. Přilijeme vlažné máslo, smetanu nebo mléko a vše mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec vmícháme nadrobno nasekané mandle.
Těsto vlijeme do formy, vložíme do trouby a pečeme asi 50 – 60 minut (doba pečení se může lišit na druhu formy). Špejlí vyzkoušíme, jestli je bábovka hotová – špejli píchneme do bábovky, pokud je po vytažení suchá, je bábovka upečená). Tato bábovka má zůstat uvnitř vláčná, tak ji nepřepečte.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout cca 15 minut ve formě a poté překlopíme a necháme zcela vychladnout.
Jakmile je bábovka vychladnutá, přelijeme ji salkem, dozdobíme mandličkami a nakonec ještě posypeme kokosem.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča