KOKOSOVÁ BÁBOVKA S MATCHA A POLEVOU GANACHE Z BÍLÉ ČOKOLÁDY

12. září 2021


Doufám, že název této bábovky vás naláká a vyzkoušíte ji, i když se mi do názvu nevešlo vše, co jsem chtěla. 



Bábovka je klasikou, která nikdy neomrzí, a všichni po ní s vděčností sáhnou. Bábovku jsem už strašně dlouho nepekla, teď přes léto to byly spíš ovocné koláče. Tato verze je trochu jiná. Klasickou mramorovanou bábovku známe všichni. Chtěla jsem proto vyzkoušet tak trochu něco jiného. Místo kakaa jsem na obarvení použila zelený prášek matcha. I když samotný prášek je trochu nahořklý, na chuti bábovky to není vůbec znát.



Navíc voní bábovka kokosem. Strouhaný kokos v ní ale nečekejte. Kokosem voní totiž mléko. Použít můžete klasické kokosové mléko z plechovky, zkoušela jsem i s rostlinným mlékem – obojí vyšlo a chutná skvěle.


A nakonec poleva ganache z bílé čokolády. Na polevu použijte opravdu kvalitní bílou čokoládu. Na klasickou ganache se používá smetana, ale protože jsem chtěla zintezivnit kokosovou chuť, použila jsem zbytek kokosového mléka. Tady se přikláním k mléku z plechovky, které je přece jen hutnější a intenzivnější.




A nakonec to nejlepší. K podávání přidejte malé lžičky, myslím, že bude pár zájemců na vyškrabování bílé čokolády z misky nebo talířku pod bábovkou :-).



KOKOSOVÁ BÁBOVKA S MATCHA A POLEVOU GANACHE Z BÍLÉ ČOKOLÁDY


*toto množství vyjde na nižší bábovku nebo doporučuji využít spíš menší formu.


INGREDIENCE


BÁBOVKA


3 střední vejce 

250 g pískového cukru

200 g másla

150 ml kokosového mléka

250 g hladké mouky

2 lžíce prášku do pečiva

špetka soli

1 lžička matcha prášku

2 lžíce kokosového mléka



POLEVA GANACHE


100 g kvalitní bílé čokolády

100 ml kokosového mléka


moučkový cukr na posypání

máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy




POSTUP


BÁBOVKA


Troubu si předehřejeme na 175 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.


V malé mističce rozmícháme matcha prášek se 2 lžícemi kokosového mléka. Mícháme, dokud se nerozmíchají všechny hrudky prášku.


V kastrůlku necháme rozpustit máslo, přidáme kokosové mléko, promícháme a odstavíme, aby směs trochu vychladla.


Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl. Promícháme.


V další míse utřeme vejce s cukrem, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Trvá to tak 3 – 5 minut. Poté přidáme rozpuštěné máslo s mlékem (nemusí být úplně vychladnuté, směs by měla být vlažná). Promícháme s vyšlehanou směsí. Postupně přimícháváme sypkou směs a mícháme, dokud se vše nezapracuje a nevznikne hladké těsto.


2/3 těsta přelijeme do formy. Do zbylé třetiny těsta vmícháme směs mléka a matcha prášku a zamícháme, dokud nebude vše zapracované a těsto nebude zelené. Poté vlijeme rovnoměrně do formy do středu předchozí vrstvy. Pomocí vidličky pak tuto obarvenou část lehce zamícháme do spodní vrstvy.


Vložíme do trouby a pečeme 40 – 50 minut, dokud nebude vrchní část hnědá. Propečení vyzkoušíme špejlí, pokud ji vyndáme hladkou, je bábovka upečená. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po cca 15 minutách ji vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.



GANACHE


Čokoládu vložíme do žáruvzdorné mísy (nejlépe skleněné) a zalejeme mlékem. Mísu postavíme nad vodní lázeň a necháme rozpustit. Pomocí vařečky nebo stěrky pak čokoládu smícháme s mlékem do hladké směsi. Odstavíme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout, směs by měla trochu ztuhnout.


Bábovku lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a přelijeme připravenou polevou z ganache. Necháme ztuhnout.












Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.