PISTÁCIOVÉ ROHLÍČKY S KARDAMOMEM

29. listopadu 2020

 

Je tu první adventní neděle a s ní začíná ta pravá vánoční atmosféra. Jako první připravuju adventní věnce na stůl a na dveře. Pak vytahuju krabice se světýlky, a i když se snažím řetězy vždycky poctivě smotat, stejně je musím rozmotávat, jak jsou zašmodrchané. Na plno se taky rozjíždí vánoční koledy a v kuchyni voní první cukroví.


Letos peču jako první rohlíčky. Kromě klasických vanilkových, kterou jsou prostě „must have“, to budou ještě rohlíčky pistáciové s příchutí kardamomu. A jsou opravdu božské. Jako základ receptu jsem použila náš rodinný recept na vanilkové rohlíčky. Díky pistáciím jsourohlíčky jemně nasládlé a kardamom jim dodá zajímavou kořeněnou chuť. Pokud nemáte rádi příliš výrazné chuti, použijte raději mletý kardamom, ale já jsem pro intenzivnější chuť použila drcená semínka. Když do semínka kousnete, je chuť totiž ještě výraznější a krásně kořeněná.




PISTÁCIOVÉ ROHLÍČKY S KARDAMOMEM


INGREDIENCE


300g hladké mouky

100 g cukru moučka

100 g mletých pistáciových ořechů

200 g másla pokojové teploty

1 žloutek

2 lžíce najemno rozdrcených kardamomových semínek (nebo 2 lžičky mletého kardamomu)

cukr moučka



POSTUP


Mouku a cukr prosejeme do mísy. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme do druhého dne do lednice. Před přípravou vyndáme a necháme trochu povolit.


Plech vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 170° C. Těsto rozdělíme na menší díly, vyválíme je do tenkého válečku, ze kterého okrajujeme stejné kousky. Vytvarujeme z nich kuličky, rozválíme a poté tvarujeme rohlíčky. 


Pečeme 10 - 12 minut, dokud nezačnou ze spodní části hnědnout. Po vytažení z trouby necháme chvíli na plechu. Jakmile trochu vychladnou, obalíme v moučkovém cukru.








2 komentáře

  1. Ahoj Alenko, dnes jsem narazila na tvůj blog a tedy musím říct, že máš nádherné fotky a recepty. Při pohledu na tyhle rohlíčky jsem se vrátila o pár měsíců zpět a dýchla na mě vánoční atmosféra :) Já peču klasické vanilkové, navíc se snažím dělat osvětu v zahraničí, aby se vědělo, že u nás v Česku umíme dělat tak dobré věci. Měj se hezky a pokračuj v tak hezké inspirativní práci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Bajko, moc děkuji za krásný komentář a jsem moc ráda, že se Ti líbí fotky a celkově u mě na blogu. Pohodové dny. Alča

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.