Tyhle ovesné sušenky peču za poslední týdny už poněkolikáté. Když mám chuť na něco malého a sladkého, sušenky jsou ideálním řešením. A k tomuto receptu se ráda vracím, protože je neskutečně jednoduchý a rychlý. Sušenky jsou akorát sladké, křupavé a voní po koření. A navíc jsou strašně dobré.
Pokaždé se je snažím trochu obměnit. Přidávám do nich oříšky, čokoládu, rozinky nebo semínka. Tentokrát jsem přidala směs koření, které přidáváme doma do vánočky. Vím, že ne všichni mají rádi tyhle aromatické chutě, takže nechávám čistě na vás. I když přidáte jen skořici, sušenky budou stejně tak luxusní.
KOŘENĚNÉ OVESNÉ SUŠENKY
INGREDIENCE
(18 sušenek)
100 g jemně mletých ovesných vloček
150 g celozrnné špaldové mouky
60 g jemně mletého třtinového cukru
100 g másla pokojové teploty
1 lžíce studené vody
špetka soli
¼ lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
2 žloutky
3/4 lžičky mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka mletého muškátového oříšku
špetka mletého anýzu
¼ lžičky mletého kardamomu
¼ lžičky mletého zázvoru
POSTUP
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Připravíme si 2 plechy a vyložíme je pečicím papírem.
Jemně mleté vločky smícháme s moukou, cukrem, solí, práškem do pečiva a přidáme všechno koření. Přidáme máslo a žloutky. Hněteme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Pokud se suroviny nechtějí spojit, můžeme přidat ještě lžíci studené vody.
Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Uhněteme kuličky, které vložíme na plech a dlaní nebo pomocí menšího talíře z nich vytvoříme placky.
Pečeme 15 – 20 minut, dokud nezačnou okraje zlátnout.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča