Používání dýňového pyré při pečení a vaření jsem si oblíbila. Jak začnou dozrávat dýně, nadělám si do zásoby pyré. Nejen na polévku, ale přidávám jej i do smoothie a hlavně do dezertů. Klasikou je v tomto období také dýňová bábovka, která voní po skořici, zázvoru a badyánu. Kuchyní se tak opět začínají linout podzimní vůně.
Tentokrát jsem upekla malé bábovičky, které vypadají jako dýně. Zamilovala jsem se totiž do plechu na muffiny, které mají tvar dýní, a jsou prostě kouzelné. Bábovičky jsem naplnila krémem ze slaného karamelu, který mi ještě zbyl od posledního pečení.
DÝŇOVÉ BÁBOVIČKY SE SLANÝM KARAMELEM
INGREDIENCE
16 báboviček / muffinů
100 g másla
3 g mleté skořice
3 g mletého badyánu
2 g mletého zázvoru
90 g hladké špaldové mouky
90 g celozrnné špaldové mouky
2 lžíce dýňového pyré
6 g prášku do pečiva
2 vejce
280 g třtinového cukru
150 ml mléka
50 g slaného karamelu (kupovaného nebo najdete recept na blogu)
máslo na vymazání
hrubá mouka na vyspání
POSTUP
Troubu předehřejeme na 160° C.
Vejce vyšleháme s cukrem do hladké hmoty. Máslo rozpustíme a necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme. Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouku a prášek do pečiva a vylijeme vlažné máslo s mlékem a přidáme dýňové pyré. Těsto vymícháme dohladka.
Formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme těstem do 2/3. Do každé bábovičky přidáme ½ lžičky slaného karamelu. Nakonec zalijeme ještě trochou těsta.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut – upečení zkusíme pomocí špejle. Necháme vychladnout, poté opatrně vyklopíme na mřížku, kde je necháme zcela vystydnout.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča