MANDLOVÁ GALETTE S JAHODAMI A MERUŇKAMI

23. června 2020


Letošní úroda jahod je prostě obrovská. A to jsme vloni měli jen jeden záhon. Protože ale jahody milujeme a jejich chuť a vůně prostě patří k létu, rozesadili jsme je na další tři záhony. Už jsme stihli uvařit tři várky marmelády a džemů – každá várka trochu jinak. S většími kousky, s menšími kousky, úplně na jemno. Celková bilance je prozatím 30 skleniček (mínus 1, protože samozřejmě je nutné zjistit, jestli se marmeláda podařila 😊). Dnes nás čeká další várka, čerstvé jahody totiž nestíháme ani ujídat nebo spotřebovávat do koláčů. Navíc na zahradě začíná dozrávat další ovoce – višně, třešně, rybíz a taky první maliny. 

Když se ohlédnu za červnem, tak právě jahodové koláče převažovaly a mám pocit, že pár jich ještě stihnu. Nejdřív jsem se pustila do klasiky – hrníčkovou buchtu, bublaninu, crumble a pak nápady postupně začaly docházet. Ale pak jsem si vzpomněla na galette, že tu jsem ještě nepekla a s jahodami jsem ji vlastně ani nezkoušela. U ovocných buchet a koláčů totiž miluju, když je těsta málo a ovoce hodně a vše musí být hodně šťavnaté. A to galette přesně je. Tenká vrstva nepříliš sladkého těsta a slaďoučké ovoce. To můžu. Jahody jsem doplnila ještě meruňkami a nakyslá chuť dodala celé galetce na šťavnatosti.


A ta vůně v kuchyni – sladká vůně jahod a vanilky je prostě tak intenzivní. Pro mě takhle voní léto. Nemůžu tedy zaručit, že vydržíte, až galetka vychladne. Skvělá je každopádně i za studena, navíc pokud najdete doma vanilkovou zmrzlinu, doporučuju přidat minimálně jeden kopeček 😊.


MANDLOVÁ GALETTE S JAHODAMI A MERUŇKAMI

INGREDIENCE

Těsto 
(1 střední galette o průměru cca 18 cm)

200 g hladké špaldové mouky
50 g mandlové mouky
2 lžíce moučkového cukru
125 g studeného másla pokrájeného na kostičky
2 menší vejce
2 – 3 lžíce studené vody
špetka himalájské soli

Ovocná náplň

3 – 4 meruňky
10 větších jahod
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce třtinového nebo kokosového cukru
1 vanilkový lusk

mandlové lupínky
1 vejce + 1 lžíce mléka na pomašlování


POSTUP

Těsto

Nejdřív si připravíme těsto.

Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí, mandlovou mouku a moučkovým cukrem. Zapracujeme máslo a vytvoříme drobenku. Následně přidáme vejce a po lžících vodu. S přidáváním vody počkáme, až se veškerá voda skutečně zapracuje do těsta. Pokud přidáme rychle může se stát, že bude těsto lepivé. Těsto by mělo být krásně hladké a měla by nám vzniknout kompaktní hmota.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a na cca 30 minut je necháme odpočinout v ledničce.

Ovocná náplň

Jahody i meruňky omyjeme. Jahody zbavíme zelených lístků a rozkrojíme na polovinu nebo čtvrtiny. Meruňky rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecky.

Dáme do mísy a zasypeme cukrem, semínky z vanilkového lusku a kukuřičným škrobem. Vše opatrně promícháme prsty a necháme odležet.

Dokončení

Troubu rozehřejeme na 180° C. 

Těsto si vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme kulatou placku, která má tloušťku zhruba 0,5 cm. Doprostřed postupně klademe meruňky, které nakrájíme ještě na plátky (plátky nerozprostíráme, ale necháváme tvar celé poloviny). Mezi meruňky pak rozprostřeme jahody. Okraje těsta zavineme směrem doprostřed. 

V mističce si rozšleháme vajíčko s trochou mléka a potřeme jimi okraje galetky. Nakonec posypeme mandlovými lupínky.

Vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut nebo dokud nezačnou mandličky zlátnout. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. 

Při podávání můžeme poprášit moučkovým cukrem anebo přidat kopeček vanilkové zmrzliny.










2 komentáře

  1. Paneboze co mate s tou spaldovou mukou?? Ja zijem vo Svajciarsku, nikto si tu na spaldovu muku ani nespomenie. Jeden klieb z 20 je spladovy a to je vsetko. Naozaj nechapem tuto cesko-slovensku posadnutost spaldovou mukou!?!
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem třeba žila docela dlouho ve Francii, chleby z jiných druhů mouky tam mají, ale jsou hodně drahé. Navíc, když jsem tam potřebovala moukum, měli v obchodě jen jeden druh. Tak proč nevyužít toho, že u nás máme dostupnější různé mouky... Špaldovou mouku používám hlavně kvůli tomu, že je o něco zdravější, než klasická bílá mouka a obsahuje víc prospěšnějších látek, navíc je líp stravitelná. Ale samozřejmě to záleží na každém z nás. Každopádně hladká špaldová mouka se dá lehce nahradit klasickou hladkou :-)

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.