KYNUTÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ S POSYPKOU

28. května 2020


Rebarborová sezóna se rozjela naplno. V posledních letech se z rebarbory stala znovuobjevená zelenina, a to nejen v kuchyni, ale i na zahradě. Ta moje se pořádně rozrostla a dělá mi každým rokem větší radost. Protože mám ale každým rokem větší sklizeň, musím přemýšlet, jak veškerou úrodu spotřebuju. Část určitě využiji na džem s jahodami a část do koláčů. 

Rebarbora je sama o sobě už dost chuťově výrazná, proto z ní ráda připravuju jednoduché recepty, kdy vynikne hlavně její chuť. Tentokrát jsem sáhla po kynutém těstě. Když jsem byla malá, pekla tenhle lívanec babička a byl božský. Úplně na tenko vyválené těsto, pořádná vrstva rebarbory a sladká posypka. A přesně tak jsem ho upekla taky a byl stejně tak skvělý. 


KYNUTÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ S POSYPKOU

INGREDIENCE

KOLÁČ

350 g hladké špaldové mouky
200 ml vlažného mléka
80 g třtinového cukru
1 vejce
1 žloutek
špetka soli
60 g rozpuštěného vlažného másla
15 g čerstvého droždí

6 - 8 stonků rebarbory
6 lžic třtinového cukru
1 vanilkový lusk

DROBENKA

60 g hladké špaldové mouky
60 g třtinového cukru
50 g studeného másla


POSTUP

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka zamícháme 2 lžíce třtinového cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 15 minut vzejít kvásek.

Do větší mísy prosejeme mouku a smícháme ji se solí. Jakmile bude kvásek vykynutý, přilijeme jej k mouce. Přidáme vejce a žloutek a začneme hníst těsto (pomocí háku v robotu nebo ručně). Nakonec přilijeme vlažné máslo a těsto hněteme dalších 5 - 10 minut. Těsto by mělo být hladké a elastické.

Jakmile bude těsto uhnětené, přendáme jej do čisté mísy, zaprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1,5 hodiny.

Po vykynutí těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 větší koláč nebo na 2 menší. Aby byl koláč kulatý, používám koláčovou formu, ale nechám mezi okraji trochu mezeru. Na vyložení použiju pečicí papír nebo nepřilnavou formu. Na vyválené těsto rozvrstvíme rebarborovou směs, necháme cca 1 cm volný okraj. 

Nakonec posypeme koláč posypkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu 20 - 25 minut, dokud těsto nezhnědne. 

REBARBOROVÁ SMĚS

Stonky rebarbory omyjeme a nakrájíme na kousky. Rebarboru jsem tentokrát neloupala. Rebarboru promícháme s cukrem a s vanilkovými zrníčky z lusku.

POSYPKA

Mouku, cukr a máslo dáme do misky a prsty vypracujeme drobenku.











Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.