ČOKOLÁDOVÝ KOKOSOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

18. května 2020


V posledních týdnech, které jsme všichni zažili, jsem neskutečně vděčná za to, že máme velkou zahradu a že bydlím na vesnici. I přes veškerá opatření, kterými se řídíme, cítím jistou svobodu a nabíjí mě to optimismem, že někde je svět ještě v pořádku. Vyjít na zahradu, plně se moct nadechnout vzduchu, kvetoucích stromů, vyjít vůbec ven je osvěžující a osvobozující.

Pokud to počasí dovolí, snažím se využít každou volnou chvilku a trávit ji venku. Kromě klasických jarních prací na zahradě, jsem se pustila do zvelebování její okrasné části. Po půl roce jsme konečně o víkendu pořezali a vykopali uschlý smrk a na jeho místo přišel muchovník a šeřík. Jak ještě kolem trochu uklidíme, dosejeme trávník. Ještě nás čeká túje, ale to už bude rychlá akce.


Jak jsem psala v jednom z minulých příspěvků nebo na instagramu, vysadila jsem nové šeříky, které by do budoucna měly lemovat část dvora. Teď je mým oblíbeným koutkem kousek zahrady právě pod šeříkem, který se krásně rozrostl. O víkendu jsme využili krásného počasí a přesunuli jsme pod něj na chvíli posezení. K tomu něco dobrého… nakonec nic ovocného, ale upekla jsem rychlý a nadýchaný kokosový koláč s krémem. Možná se díky kombinaci hodí spíš jako podzimní nebo zimní dezert, ale čokolády není nikdy dost.



ČOKOLÁDOVÝ KOKOSOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

INGREDIENCE

KOLÁČ

150 g másla pokojové teploty
250 g třtinového cukru
280 g hladké špaldové mouky
80 g hrubě strouhaného kokosu
4 lžíce kakaa holandského typu
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
4 vejce
150 – 200 ml mléka

máslo na vymazání
kokos na vysypání formy

POLEVA

50 g hořké čokolády (minimálně 70 %)
75 g másla pokojové teploty
90 g moučkového cukru
špetka soli
3 lžíce kakaa holandského typu
2 lžíce mléka nebo smetany


POSTUP

KOLÁČ

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Kulatou formu si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.

V míse vyšleháme do pěny změklé máslo s cukrem. Přidáme vejce a znovu vyšleháme. 
Ve druhé míse smícháme prosátou mouku, kakaový prášek, kokos, prášek do pečiva a sůl. Postupně vmícháváme sypkou směs do máslové směsi. Mícháme a postupně přiléváme mléko, dokud nevznikne hladké těsto.

Těsto vlijeme do připravené formy a urovnáme. Pečeme cca 40 – 50 minut. Špejlí vyzkoušíme, jestli je koláč upečený. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté vyklopíme.

POLEVA

Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Následně necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Máslo vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem do nadýchané směsi. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme hladkou směs. Nakonec zašleháme sůl, kakao a mléko nebo smetanu a vytvoříme hladkou a nadýchanou směs.

Směs navrstvíme vrchní část vystydnutého koláče. Klidně můžeme posypat ještě kokosem.








Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.