V tomto období není perníkové chuti nikdy dost. Za celý rok nesním tolik perníčků, jako před Vánoci. Letos jsem přistoupila i k malé změně a připravila si perníkové hody i na snídani. V poslední době jsem trochu propadla pečeným donutům. A samozřejmě nesmí chybět ve vánočním vydání. Mám ráda jejich chuť. Voní po perníčkovém koření a myslím, že se dokonale hodí k vánoční snídani. Určitě nevynechejte polevu, protože zaručí, že donuty budou krásně sladké.
Ingredience
(12 donutů)
2 hrnky mandlové mouky
2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
½ hrnku třtinového cukru
4 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
2 lžíce mandlového mléka (případně obyčejného)
2 vejce
1 rozmixované jablko
špetka soli
Poleva
2 lžíce horké vody
1 hrnek moučkového cukru
1 lžíce mléka
½ kávové lžičky vanilkového extraktu
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na donuty si vymažeme olejem.
V míse smícháme všechny suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, skořici a koření, sůl.
V míse mixeru vyšleháme cukr, vajíčka a jablečné pyré, olej a mléko. Všechny ingredience by se měly dokonale propojit. Přimícháme suché ingredience a vše spojíme dohromady. Těsto přelijeme do cukrářského sáčku. Odstřihneme roh a plníme formu do 2/3 výšky donutu.
Dáme péct do trouby na 10 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vystydnout. Vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Mezitím si připravíme polevu. V menší míse smícháme cukr, vodu, mléko a extrakt. Pomocí ručního mixeru vytvoříme hladkou polevu. Donuty namáčíme v polevě. Položíme opět na mřížku, dokud poleva nezaschne.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča