BROWNIES KULIČKY S PEKANOVÝMI OŘECHY

4. prosince 2017


Znáte snad nějaký jiný návykový dezert, který je plný čokolády? Pro mě jsou to jednoznačně hříšné brownies. Hodně čokolády, křupavá krusta, hutný a tekutý střed. Kdo by odolal, že? A proč si vlastně nedopřát brownies i o Vánocích? Ne však v klasické podobě. Rozhodla jsem se připravit brownies kuličky. Brownies bývají většinou hodně hutné, nejinak tomu je i kuliček a zvlášť ještě pokud je obalíte v kakau. Takže doporučuju válet kuličky menší, než naopak. Jedna z velkých výhod je, že je nemusíte připravovat dopředu. Můžete se tak v klidu oddávat jiným přípravám na Vánoce anebo lenošení. Stačí je upéct 2 dny dopředu. Když je necháte v chladnu, zůstanou krásně čerstvé.


BROWNIES KULIČKY S PEKANOVÝMI OŘECHY

Ingredience

300 g hořké čokolády
250 g másla
3 hrnky pískového cukru
6 vajec
½ hrnku kakaa holandského typu
špetka soli
1 ¼ hrnku hladké nebo špaldové mouky
¾ hrnku nadrobno nasekaných pekanových ořechů

250 g mascarpone
holandské kakao na obalení

Postup

Nejdříve upečeme brownies.

Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem. Jakmile bude vše rozpuštěné, odstavíme z plotny. Pomocí metličky zamícháme postupně cukr. Za stálého míchání přidáváme vejce jedno po druhém. Zamícháme kakao a sůl. Pomalu přidáváme mouku a nakonec zamícháme ořechy. 

Formu 20x20 cm vyložíme pečícím papírem a nalijeme těsto. Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme 50 – 60 minut (podle trouby). 

Špejlí nepoznáme, zda je brownies hotové, protože by mělo být uvnitř ještě mírně tekuté (můžeme zkusit zapíchnout uprostřed – pokud vytáhneme a zůstanou náznaky drobečků, je hotovo). Na povrchu by se však měla vytvořit pevnější krusta. Pokud použijeme větší formu a výška bude nižší, pečeme kratší dobu (25 – 30 minut). Důležité je totiž brownies nepřepéct. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Až budou brownies zcela vychlazené, rozdrobíme je do mísy a přidáme mascarpone. Rukama propracujeme a vytvoříme hmotu, ze které půjdou tvarovat kuličky. Kuličky nakonec obalíme v holandském kakau (ale můžeme je obalit v moučkovém cukru, kokosu atd.). Skladujeme v chladnu.





1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.