SKOŘICOVÍ ŠNECI

22. října 2017

Skořicoví šneci patří k mým top 10 sladkostem a vždycky se na ně na podzim těším. Už několik let je peču podle stejného receptu, který jsem objevila při pátrání po receptu na kanelbullars (alias švédské skořicové šneky) u švédské bloggerky Lindy Lomelino. Nemůžu si pomoct, ale tohle těsto je nejlepší a nejvíc mi chutná. Možná i proto peču šneky za podzimní a zimní sezónu hned několikrát. Jen obměňuju verzi skořicovou a kardamomovou. Tentokrát jsem pekla obě, nemohla jsem se rozhodnout.



SKOŘICOVÍ ŠNECI

Těsto:
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g kvasnic
820 g špaldové mouky

Náplň:
120 g změklého másla
4 lžíce mleté skořice 
90 g třtinového cukru

1 rozšlehané vejce


Postup:

Nejprve si připravíme kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.

Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umíchám hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek a přikryjeme v míse utěrkou. Necháme kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).

Mezitím si připravíme náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukru a skořici. Necháme vystydnout.

Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj polovinu náplně. Těsto přeložíme na třetiny jako dopis - střední třetina leží na stole, přes ni přeložíme horní třetinu a na tu přeložíme spodní třetinu. Ještě trochu rozválíme a nakrájíme na 2 cm silné proužky. Každý proužek pak otočíme kolem prstu do spirály a zatočíme do uzlu. Konce schováme dole. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 250°C. Před vložením do trouby potřeme šneky ještě rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 8 - 10 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.






1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.