ČOKOLÁDOVO-HRUŠKOVÝ DORT S KARAMELIZOVANÝMI HRUŠKAMI A HRUŠKOVÝM SIRUPEM

18. října 2017

Konečně jsem byla schopná upravit fotky a můžu vám přidat na blog nový recept. Koláč jsem pekla už před pár dny, ale v posledních dnech se snažím ještě co nejvíc užívat babího léta a tak trávím volné chvilky venku spíše, než za počítačem. Dlouho jsem přemýšlela, jestli mám přidat na blog dýňový recept nebo vymyslet něco jiného. Nakonec jsem se rozhodla, že s dýňovým receptem ještě počkám a přidám jej příští týden. Ale pokud byste přece jen chtěli dýni využít, zkuste si upéct dýňový štrůdl, který jsem přidávala na blog loni.

A pokud jste momentálně dýňových receptů přesycení, zkuste si upéct tento hruškovo-čokoládový dort. Kombinaci čokolády a voňavých hrušek na podzim miluju. Hrušky jsem měla domácí, z vlastní zahrádky. Pár kilo jsme použili na hrušková povidla a zbytek použijeme do koláčů. Z pár dalších vznikl sirup a hruškové pyré, které jsem přidala do čokoládového korpusu. Lahodný lehký krém doplňují karamelizované hrušky a koláč je nakonec přelitý hruškovým sirupem. 



ČOKOLÁDOVO-HRUŠKOVÝ DORT S KARAMELIZOVANÝMI HRUŠKAMI A HRUŠKOVÝM SIRUPEM

Ingredience:
(na menší formu)

Korpus
18og polohrubé mouky
180g třtinového cukru
120 ml mléka
2 vejce
100g rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
5 lžic hořkého kakaa
4 lžíce hruškového pyré
špetka soli

Hruškové pyré
3 větší hrušky
3 lžíce vody
1 lžíce javorového sirupu

Karamelizované hrušky
1 hruška
4 lžíce třtinového cukru

Hruškový sirup
200 ml vody
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce skořice
5 lžic hruškového pyré

Krém
1 balení mascarpone
½ kelímku šlehačky
2 lžíce javorového sirupu


Postup:

Nejprve si připravíme hruškové pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku povaříme s vodou a javorovým sirupem. Jakmile hrušky změknou, necháme vystydnout a rozmixujeme tyčovým mixerem. 

Troubu předehřejeme na 180°C.

Na čokoládový korpus našleháme všechny suroviny dohladka. Dortovou formu s odnímatelným dnem vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme cca 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je dobře propečený. Necháme vychladnout asi 15 minut a pak vyklopíme z formy a necháme zcela vystydnout.

Dál si připravíme sirup. Na sirup necháme svařit vodu s cukrem a skořicí. Přivedeme k varu a vmícháme pyré. Necháme vařit ještě dalších 15 – 20 minut, dokud nezačne směs houstnout. Odstavíme z plotny.

Na pánvi si připravíme karamel – cukr necháme rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Hrušku nakrájíme (spolu s jádřincem) na tenčí proužky. Do karamelu vložíme hrušky a necháme zkaramelizovat z obou stran. Plátky odložíme na pečící papír a necháme vychladnout.

Studené mascarpone si vyšleháme se šlehačkou a javorovým sirupem do lehkého krému.

Jakmile je korpus úplně vychladlý, naneseme krém a rozetřeme na horní část a stěny dortu. Ozdobíme zkaramelizovanými hruškami, můžeme dozdobit nalámanou skořicí a nakonec přelijeme hruškovým sirupem. Uchováváme v chladničce.










1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.