Konečně jsem byla schopná upravit fotky a můžu vám přidat na blog nový recept. Koláč jsem pekla už před pár dny, ale v posledních dnech se snažím ještě co nejvíc užívat babího léta a tak trávím volné chvilky venku spíše, než za počítačem. Dlouho jsem přemýšlela, jestli mám přidat na blog dýňový recept nebo vymyslet něco jiného. Nakonec jsem se rozhodla, že s dýňovým receptem ještě počkám a přidám jej příští týden. Ale pokud byste přece jen chtěli dýni využít, zkuste si upéct dýňový štrůdl, který jsem přidávala na blog loni.
A pokud jste momentálně dýňových receptů přesycení, zkuste si upéct tento hruškovo-čokoládový dort. Kombinaci čokolády a voňavých hrušek na podzim miluju. Hrušky jsem měla domácí, z vlastní zahrádky. Pár kilo jsme použili na hrušková povidla a zbytek použijeme do koláčů. Z pár dalších vznikl sirup a hruškové pyré, které jsem přidala do čokoládového korpusu. Lahodný lehký krém doplňují karamelizované hrušky a koláč je nakonec přelitý hruškovým sirupem.
A pokud jste momentálně dýňových receptů přesycení, zkuste si upéct tento hruškovo-čokoládový dort. Kombinaci čokolády a voňavých hrušek na podzim miluju. Hrušky jsem měla domácí, z vlastní zahrádky. Pár kilo jsme použili na hrušková povidla a zbytek použijeme do koláčů. Z pár dalších vznikl sirup a hruškové pyré, které jsem přidala do čokoládového korpusu. Lahodný lehký krém doplňují karamelizované hrušky a koláč je nakonec přelitý hruškovým sirupem.
Ingredience:
(na menší formu)
Korpus
18og polohrubé mouky
180g třtinového cukru
120 ml mléka
2 vejce
100g rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
5 lžic hořkého kakaa
4 lžíce hruškového pyré
špetka soli
Hruškové pyré
3 větší hrušky
3 lžíce vody
1 lžíce javorového sirupu
Karamelizované hrušky
1 hruška
4 lžíce třtinového cukru
Hruškový sirup
200 ml vody
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce skořice
5 lžic hruškového pyré
Krém
1 balení mascarpone
½ kelímku šlehačky
2 lžíce javorového sirupu
Postup:
Nejprve si připravíme hruškové pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku povaříme s vodou a javorovým sirupem. Jakmile hrušky změknou, necháme vystydnout a rozmixujeme tyčovým mixerem.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na čokoládový korpus našleháme všechny suroviny dohladka. Dortovou formu s odnímatelným dnem vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme cca 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je dobře propečený. Necháme vychladnout asi 15 minut a pak vyklopíme z formy a necháme zcela vystydnout.
Dál si připravíme sirup. Na sirup necháme svařit vodu s cukrem a skořicí. Přivedeme k varu a vmícháme pyré. Necháme vařit ještě dalších 15 – 20 minut, dokud nezačne směs houstnout. Odstavíme z plotny.
Na pánvi si připravíme karamel – cukr necháme rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Hrušku nakrájíme (spolu s jádřincem) na tenčí proužky. Do karamelu vložíme hrušky a necháme zkaramelizovat z obou stran. Plátky odložíme na pečící papír a necháme vychladnout.
Studené mascarpone si vyšleháme se šlehačkou a javorovým sirupem do lehkého krému.
Jakmile je korpus úplně vychladlý, naneseme krém a rozetřeme na horní část a stěny dortu. Ozdobíme zkaramelizovanými hruškami, můžeme dozdobit nalámanou skořicí a nakonec přelijeme hruškovým sirupem. Uchováváme v chladničce.
Úžasný recept. Díky moc, pa M.
OdpovědětVymazat