TŘEŠŇOVÝ CHIA JAM S VANILKOU

25. června 2017



Chia jamy jsem si oblíbila. Když mám chuť na nějakou sladkost, patří k mým favoritům jam, máslo a čerstvý chleba. Chia jam je na přípravu vlastně docela rychlý. Ovoce podusíte, rozmixujete, přidáte chia semínky, která zajistí hustotu. Většinou si ho nedělám velké množství, protože bez pektinu má omezenější trvanlivost. Ale v lednici klidně 2-4 týdny vydrží (pokud je dobře zavřený).



Už druhý týden jedu na třešňové vlně. U sousedů jsem si domluvila, že si natrhám pár třešní na bublaninu. Než jsem se rozhoupala, nabídla se taťka, že půjde natrhat a že kolik toho chci. Prý jestli bude stačit čtvrt košíku. S mým pokývnutím, že ano, odchází. Vrací se asi po hodině s provinilým výrazem, že se zapomněl. Donesl plný košík ... 5 kilo... Moje představa o volné neděli vzala za své :-) A tak jsme vypeckovávali, umývali sklenky a vařili. Zavařené třešně moc nemusíme, ale marmeládičky, ty ano. Z jedné várky jsme zvládli tři druhy. Klasický jam s vanilkou, chia jam s vanilkou a chia jam se skořicí a badyánem (ten se bude hodit na podzim, má takovou podzimní hřejivou chuť).

TŘEŠŇOVÝ CHIA JAM S VANILKOU

Ingredience:
(na 3 - 4 menší skleničky)

2 kg vypeckovaných třešní
600 g medu
1 vanilkový lusk
2 lžíce citronové šťávy
80 g chia semínek
1 lžíce másla

Postup:

Do většího širšího hrnce si připravíme vypeckované třešně, přidáme med, vanilkový lusk rozříznutý na polovinu a citronovou šťávu. Začneme zahřívat na střední výkon. Mícháme a přivedeme k varu. Jakmile začne směs probublávat, stáhneme plamen a necháme pomalu vařit a občas promícháme.

Do ledničky si nachystáme menší talířek, na kterém pak budeme zkoušet konzistenci jamu. Směs vaříme tak dlouho, než se dostatečně zredukuje tekutina z třešní, cca 30 - 45 minut. Poté přidáme máslo, aby se marmeláda vyčistila od pěny. Hrnec odstavíme a pomocí tyčového mixeru ovoce rozmixujeme (vanilkový lusk vyndáme). Nakonec přidáme chia semínka, dáme ještě na chvilku na plotnu a necháme ještě chvilku probublávat.

Na vychlazený talíř dáme trochu jamu. Jam by měl pomalu stékat. Jestli je jam ještě řídký, vrátíme na plotnu a necháme ještě chvilku redukovat. Připravíme si sklenice, naplníme je jamem a uzavřeme. Sklenice převrátíme na víčko, po 5-ti minutách je převrátíme zpět a necháme vychladnout.









4 komentáře

  1. Alenko vypadá to zajímavě - díky za inspiraci ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam...vypadá fakt luxusně.
    Krásné léto, M.

    OdpovědětVymazat
  3. Tu si jeste jak otrasne fotila... ted nenormalni zlepseni za 3 roky... delala si nejaky kurz??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tyhle fotky jsou otřesné :-) Kurz jsem dělala až v letošním roce a jen online, ale spíš jsem se tomu začala víc věnova a studovat jak na to.

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.