FRANCOUZSKÝ JAHODOVÝ KOLÁČ

11. června 2017


Po dlouhé době jsem o víkendu listovala kuchařkami s francouzskými dezerty. Chtěla jsem načerpat nějakou inspiraci na něco dobrého s jahodami. Koupila jsem dvě vaničky krásně voňavých čerstvých jahod. Pár jsem jich doma hned snědla a zbytek schovala na koláč. Nakonec mě zlákal jahodový koláč s vanilkovým krémem, který je jedním z dezertů, který najdete snad ve všech francouzských pekárnách a cukrárnách. Když jsem ve Francii, nikdy si jej nezapomenu dát (stejně jako citronový koláč, croissanty, makronky, Paris-Brest, éclairky a asi tisíc jiných dalších koláčů a zákusků :-)). Celé kouzlo spočívá ve spojení křehkého korpusu (pâte brisée), lahodného vanilkového neboli cukrářského krému (crème pâtissière) a čerstvých jahod. Z toho vše vzniká neskutečně lehký, osvěžující a velmi návykový koláč. A pozor, krém taky moc neochutnávejte, může se stát, že nebudete mít čím koláč nazdobit :-).



FRANCOUZSKÝ JAHODOVÝ KOLÁČ

Ingredience:
(forma o průměru 24 cm)

Křehké těsto (pâte brisée)
125 g másla
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce cukru krupice
1 žloutek
3 lžíce studené vody

Cukrářský krém (crème pâtissière)
2 žloutky
2 vejce
40 g hladké mouky
20 g škrobové moučky
130 g cukru krupice
1/2 l mléka
1 vanilkový lusk

200 - 300 g jahod


Postup:

Začněte nejprve s přípravou krému, protože jej budete muset nechat vychladnout a to bude trvat pár hodin. Následně si můžete připravit těsto. Stihnete jej vychladit i upéct.

Krém:

Vanilkový lusk podélně rozřízneme, špičkou nože vyškrábneme zrníčka a rozmícháme jej v mléce. Přidáme lusk a mléko ve větším kastrolku zahřejeme a přivedeme až k varu.
V míse šleháme žloutky, vejce a cukr do pěny. Následně přisypeme mouku, škrobovou moučku a rozmícháme. Jakmile je mléko horké, opatrně jej vmícháváme ke žloutkové směsi a mícháme.
Poté vrátíme směs do kastrolu a za stálého míchání vaříme až směs zhoustne (podobně jako u pudinku). Trvá to cca 5-10 minut. Stáhneme z ohně a lehce ještě prošleháme. Krém přelijeme do studené mísy. Přikryjeme potravinářskou folií - dáme úplně těsně na teplý krém, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout. Jakmile necháme vychladnout a krém už nebude horký, můžeme dát dochladit do lednice.

Těsto:

V míse utřeme máslo, aby bylo měkké a krémovité.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl a vodu. Zpracujeme a přidáme žloutek a utřené máslo. Suroviny hněťte dokud se všechny nespojí. Na vále propracujte ještě prsty a vytvořte kouli. Zabalte do potravinářské folie a dejte vychladit do ledničky na cca 1 - 2 hodiny.

Předehřejte troubu na 180°C.
Studené těsto vyndáme z ledničky. Na vále vyválíme placku. Pomocí válečku opatrně přeneseme do formy s odnímatelným dnem, vyložíme formu i okraje a zbytky ořízneme. Dno těsta propícháme vidličkou. Těsně přikryjeme alobalem, nejen dno, ale alobalem také přikryjeme okraje, aby se nespálily. Zatížíme fazolemi. Dáme péct na 15 minut. Po tomto čase fazole i alobal odstraníme a dáme ještě dopéct dozlatova na 5 - 10 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme jahody. Jahody omyjeme, odstraníme lístky a nakrájíme na poloviny.

Dokončení:

Vychladlý krém naplníme do cukrářského sáčku a zdobíme jím předpečený korpus. Na krém poklademe hustě jahody.
(Jahody můžete ještě potřít trochou dortového želé, aby neoschly).

Koláč dáme vychladit do lednice. Pokud vydržíte :-), je nejlepší nechat koláč vychladit přes noc. Stejně tak jej v lednici skladujte.









2 komentáře

  1. Teda to vypadá fakt suprově. :) Taky ráda peču, tak určitě vyzkouším, i když není Valentýn. Jen by mě zajímalo, jaké používáte potahové hmoty? Já jsem si teď hodně oblíbila hmoty odtud: https://www.fabioshop.cz/modelovaci-a-potahovaci-hmoty ale ráda v tomhle experimentuji a zkouším nové výrobky. :) Tak to dělala moje maminka, až si našla opravdu to nejlepší, co je na trhu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. Potahové hmoty vůbec nepoužívám, dezerty mi pak přijdou moc přeslazené :-)

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.