VĚNEC S BRUSINKAMI A DATLEMI

13. listopadu 2016


S blížícím se obdobím adventu a Vánoc postupně vytahuji adventní ozdoby a také začínám přemýšlet, co budu péct na Vánoce (a samozřejmě sepisuji si seznam). Jednou z prvních příprav je sušení pomerančů a jablíček na adventní věnečky. Suším je na topení a tak se vždy po bytě line sladká vůně. Ale protože přece jen ještě zbývá několik dní, než budu vázat ty pravé smrkové, rozhodla jsem se, že upletu věnec alespoň pečený. Inspirovala jsem se tvarem estonského kringelu, ale do náplně jsem kromě klasické skořice přidala datle a brusinky. Nejen sušené, ale v letošním roce jsem měla štěstí a mám i brusinky čerstvé. Náplň je díky nim šťavnatá a sladko-kyselá a skvěle se doplňuje se sušenými datlemi a skořicí.

VĚNEC S BRUSINKAMI A DATLEMI

Ingredience:

Těsto:
* používám hrnek o objemu 250 ml
* z této dávky udělám 2 menší věnce

1/2 hrnku mléka
1 balíček droždí
1/2 hrnku třtinového cukru

820 g špaldové mouky
špetka soli
1/4 - 1/2 hrnku vlažné vody
1/3 hrnku másla

Náplň:
1/4 másla
1/2 hrnku třtinového cukru
2 kávové lžičky skořice
1/2 hrnku sušených brusinek
8 sušených datlí
hrst čerstvých brusinek

strouhané mandle na posypání

Postup:

Těsto:

Na těsto si nejprve zaděláme kvásek. Mléko s cukrem ohřejeme na mírném plameni. Až je mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a stáhneme z plotny. Necháme 10 - 15 minut odpočinout.

Mezitím si rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vlažné rozpuštěné máslo, vlažnou vodu a vzešlý kvásek. Uhněteme hladké těsto, které přendáme do čisté mísy, poprášíme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě  1 - 2 hodiny vykynout.

Náplň:

Na náplň si rozpustíme máslo se třtinovým cukrem. Brusinky a datle spaříme horkou vodou, kterou poté slijeme. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, přidáme skořici, sušené brusinky a datle a čerstvé brusinky. Dáme na cca 20 minut ztuhnout do ledničky.

Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme jej na 2 poloviny. Polovinu těsta vyválíme na pomoučněném vále na tenkou placku. Placku následně potřeme polovinou směsi. Těsto srolujeme do válečku. Váleček přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a poté rozkrojíme po délce na 2 poloviny (u konce necháme cca 3 cm nerozkrojené). Oba "copy" pak vzájemně propleteme a nakonec stočíme do věnce. Na plechu necháme ještě 20 minut vykynout. Posypeme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 180° C cca 35 - 40 minut.

Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta.




3 komentáře

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.