GALETTKA S BROSKVEMI

4. července 2016


Nevím jak vy, ale léto miluju. Slunečné dny, teplo a světlo dlouho do večera, procházky po lesích a dny strávené u vody. A v neposlední řadě každodenní přísun čerstvého ovoce a zeleniny, kdy nevíte, po čem dřív sáhnout. A to stejné při pečení. Každý ovocný koláč dokáže neskutečně kuchyni provonět. Když jsem byla malá, pekli jsme v létě skoro každý víkend bublaninu - podle toho, jaké ovoce zrovna dozrávalo. A tak jahody střídaly postupně višně, třešně nebo rybíz. Bublanina patří stále mezi mé oblíbené letní koláče, ale už ji nepečeme tak často a doplňujeme ji o jiné koláče s ovocem. Třeba o galette, která je poměrně jednoduchá a vykouzlíte s ní parádní dezert.



GALETTKA S BROSKVEMI

Ingredience 
(na 2 velké nebo 3-4 menší galette)

440 g hladké špaldové mouky
5 lžic moučkového cukru
250 g studeného másla pokrájeného na kostičky
2 menší vejce
2 -4 lžíce studené vody
1/2 lžičky soli


Náplň:
14 tvrdších broskví 
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
5 lžic třtinového cukru
1 lžička kardamomu
kapka vanilkového extraktu
šťáva z 1/2 citronu
kůra z poloviny citronu

mandlové lupínky
1 vejce + 1 lžíce mléka na pomašlování

Postup

Nejdřív si připravíme těsto. Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí a cukrem. Zapracujeme máslo a vytvoříme drobenku. Následně přidáme vejce a po lžících vodu. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do potravinářské fólie a na cca 60 minut je necháme odpočinout v ledničce.

Omyté broskve rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecku. V míse je pak zasypeme cukrem, vanilkovým extraktem, kardamomem, citronovou kůrou a smícháme s citronovou šťávou. Přidáme kukuřičný škrob a vše opatrně promíchám prsty. Necháme odležet.

Troubu rozehřejeme na 180° C. Těsto si vyndáme z lednice, rozkrojíme na poloviny. Z první poloviny vyválíme na pomoučeném vále placku, která má tloušťku zhruba 0,5 cm. Doprostřed postupně klademe polovinu broskví, které nakrájíme na ještě na plátky (plátky nerozprostíráme, ale necháváme tvar celé poloviny). Okraje těsta pak zavineme směrem doprostřed. Okraje potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme mandlovými lupínky.

Stejně připravíme i druhý koláč. Pečeme 40 - 50 minut, dokud nezačne těsto zlátnout a mandličky nedostanou hnědavý nádech. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.