Čokoládovo-cuketový dortík s rybízem a malinami

10. července 2016


Na zahradě nám dozrává nejen spoustu ovoce, ale také sklizeň cukety je poměrně hojná. Kromě používání cukety do slaných receptů jsem v loňském roce poprvé vyzkoušela použít cuketu také do buchet a koláčů a byla jsem vyloženě nadšená. Těsto bylo díky ní vždy krásně vláčné a svěží. A nikdo nepoznal, že tam vůbec nějaká cuketa je. Tentokrát jsem se rozhodla místo klasického koláče upéct jednoduchý a rychlý dort. Použila jsem stejné těsto, polila čokoládou a dozdobila červeným ovocem, které se s čokoládou báječně doplňuje.


Ingredience:

2 hrnky nastrouhané cukety (cca 1-1,5 střední cukety)
3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
špetka soli
2 hrnky špaldové mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
3 lžíce kakaa
1/2 hrnku oleje
3/4 - 1 hrnek mléka

200 g tmavé čokolády (použila jsem 72 %)
rybízová nebo malinová marmeláda
ovoce (rybíz, maliny) a máta na ozdobení 

Postup:
1) Vejce vyšlehám s cukrem do hladkého nadýchaného krému. Šlehám v mixeru na vysoké otáčky klidně i 10 - 15 minut, dokud hmota nenabude.
2) Předehřeji si troubu na 170°C. Mezitím si také oloupu cukety, vydlabu zrníčka a dužinu a nastrouhám nahrubo.
3) Mouku proseji a postupně ji přimíchávám do vaječného krému. Přidám prášek do pečiva, sodu, kakao, olej a nakonec pomalu vmíchávám cuketu. Nakonec přilévám mléko. To přilévám postupně, aby nebylo těsto příliš tuhé ani tekuté.
4) Nachystám si dortovou formu, dno a okraje vyložím pečícím papírem. Dám péct. Po cca 25 minutách přikryji těsto alobalem a peču ještě asi 20 minut. Vyzkouším špejlí, jestli je hotové. Nechám zchládnout ve formě. Jakmile je těsto vychladlé, vyjmu jej z formy a opatrně rozkrojím na 2 poloviny.
5) První polovinu potřu marmeládou. Přikryji druhou polovinou a její povrch také potřu marmeládou. 
6) Ve vodní lázni si rozpustím čokoládu a poliji jí horní část dortu, okraje nechám jen tak ledabyle polité. Nechám cca 4 minutky odstát a postupně začnu zdobit ovocem. Nakonec dozdobím mátou.
7) Skladuji v chladnu - nejlépe v lednici.







Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.