I když není zrovna jejich sezona, můžu se po borůvkách utlouct. Takže i když nám na zahrádce začínají právě zrát jahody, rozhodla jsem se nakonec pro borůvky. Jahod ještě není tolik, aby vyšly na koláč a zatím je ujídáme jen tak a přímo čerstvé. Od kolegy z práce jsem koupila čerstvě stáčený včelí med. To je lahoda největší. Namazat si med na čerstvý chléb s máslem je snad ten Top 10 nej dezert, který znám. A bývaly doby, kdy jsem se této dobrůtky (a nejen na snídani) nemohla nabažit.
Volba byla jasná, použít při pečení med a borůvky, aby vznikl osvěžující nadýchaný dezert. A tak jsem zvolila medové těsto a borůvky do krému. Medové těsto vychází z receptu na domácí marlenku, který mám již dlouho uložený, ale marlenku jsem z něj zatím ještě upéct nestihla - ale chuťově je tak vynikající, že se do ní jednou budu muset pustit :-). Těsto je po upečení krásně měkké a nadýchané. Protože krém je z mascarpone, uložila jsem pro jistotu řezy do lednice a tak jsem také zjistila, že vychlazené jsou úplně nej nej.
Ingredience:
Těsto:
225 g másla
270 g moučkového cukru
3 vejce
4 polévkové lžíce tekutého medu
370 g hladké mouky
1 čajová lžička sody bikarbony
Krém:
500 g mascarpone
1 kelímek šlehačky (300 ml)
2 polévkové lžíce medu
1 hrneček (250 ml) borůvek
Postup:
1) Troubu si předehřeji na 170°C.
2) Ve vodní lázni si rozpustím máslo. Až je rozpuštěné, přidám cukr a počkám až se rozpustí. Pak přidávám postupně vejce, med, mouku a sodu a míchám dokud se všechny ingredience nespojí. Většinu míchám stále nad vodní lázní. Jakmile přidám mouku míchám už mimo.
3) Plech si vyložím pečícím papírem a rozliji na něj těsto - uhladím jej stěrkou, aby bylo pěkně rovnoměrně rozvrstvené.
4) Dám upéct do trouby, peču 10 - 12 minut. Jakmile bude těsto zlatavé a na okrajích zhnědne, plech vytáhnu z trouby a nechám vystydnout.
5) Mezitím si připravím krém - vyšlehám šlehačku ze studené smetany. Do mascarpone přidám med a mírně promíchám, aby se nesrazilo a poté postupně zamíchám šlehačku.
6) Jakmile těsto dobře vychladne, odkrojím kraje a těsto rozkrojím podél na 2 stejné poloviny. Na první polovinu nanesu polovinu krému a pokladu polovinou borůvek. Přikryji opatrně druhým plátem těsta. Horní část opět potřu zbylou částí krému a pokladu druhou polovinou borůvek.
7) Takto připravené řezy dám do vychladit do ledničky. Jakmile jsou vychlazené, nakrájím na kostky, ozdobím borůvkami a mátou nebo jedlými květy (např. maceškou).
Da se testo pouzit i jako dortove? Rezy vypadaji krasne,chystam se upect
OdpovědětVymazatDobrý den, určitě můžete použít i jako dortové. Jen je pak potřeba přizpůsobit množství (případně použít toto množství na těsto na 1 korpus). Pokud jde o krém, myslím, že i zde bude potřeba přidat, ale netroufám si od oka odhadnout kolik. Záleží kolik budete mít vrstev (jestli jen 2) a budete potírat i boky dortu nebo pojmete jako "naked" cake. Mějte se, Alea
Vymazat