BORŮVKOVO-OSTRUŽINOVÝ CRUMBLE

12. června 2016



Crumble patří mezi mé TOP 10 a je jedním z dezertů, který bych mohla jíst od rána do večera a nikdy mě neomrzí. Přes zimu dělám většinou jablkový nebo hruškový, ale jakmile začne dozrávat ovoce na zahrádce, tak mám na výběr mnohem více chutí. Navíc mě baví, že s ním není skoro žádná práce. Ovoce a posypka. Ten kdo tohle vymyslel, byl zřejmě génius... 

Borůvky a ostružiny nemají zrovna sezónu, ale potřebovala jsem zlikvidovat zásoby z mrazáku. A také jsem klasickou posypku nahradila zdravější variantou obsahující vločky. Je jedno, které použijete, záleží na preferencích a Vaší chuti. Por tento crumble jsem použila klasické ovesné, ale třeba pro jablkový používám pohankové, protože ty mají po upečení chuť oříšků...





BORŮVKOVO-OSTRUŽINOVÝ CRUMBLE


INGREDIENCE

Ovocná směs

0,5 kg ovoce (borůvky, ostružiny)
1/3 hrnku (hrnek o objemu 250 ml) medu nebo javorového sirupu
2 polévkové lžíce citronové šťávy z čerstvého citronu
1/2 čajové lžičky nastrouhané citronové kůry
1/4 čajové lžičky skořice
2 lžíce kukuřičného škrobu

Posypka

1 hrnek vloček
1/2 hrnku mandlové mouky (z nastrouhaných mandlí)
1/2 hrnku mandlových lupínků
1/3 hrnku kokosového nebo třtinového cukru
4 polévkové lžíce kokosového oleje (nebo ještě lepší je kokosové máslo)
špetka mořské soli
3 polévkové lžíce řeckého jogurtu

kokosový olej na vymazání mísy


POSTUP

Ovoce si promícháme v misce se všemi ingrediencemi (medem, citronovou kůrou a šťávou, skořicí a kukuřičným škrobem). Směs pak vložíme do vymazených zapékacích mističek.

Na posypku si ve druhé misce nejprve smícháme všechny sypké ingredience (vločky, mandlovou mouku, mandle, cukr, sůl) a přidáme olej a jogurt. Vše prsty pořádně promneme. Díky jogurtu nevznikne klasická posypka, ale to nevadí. Rozprostřeme na ovoce a vrstvou posypky přikryjeme v podstatě celou zapékací misku.

Nakonec vložíme do trouby, předehřáté na 170°C a pečeme cca 30 - 40 minut. Záleží na troubě, ale pečeme, dokud posypka nezezlátne (ale pozor, aby se nepřipálila).

Vytáhneme a necháme vychladnout. (Pokud zrovna nejste na dietě, doporučuji podávat s vanilkovou zmrzlinou ;-)


















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.