Spojení klasiky a nového kabátku. Bábovka je u nás doma taková jistota. Pečeme několik druhů a nikdy se nám neomrzí. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet novou formu, kterou jsem si objednala na minibábovičky. Už když jsem ji rozbalovala, tak jsem byla jako malé dítě, když najde pod stromečkem svůj vytoužený dárek. No a když už mám takovou fajnovou formu, tak jsem si říkala, že je potřeba konečný výsledek nějak ozvláštnit. Aby byla bábovka hezky šťavnatá, do těsta přišel řecký jogurt. Bábovičky jsou hotové jedna dvě, ale citronovo-malinový přeliv z nich vytvoří přímo luxusní dezert k nedělní odpolední kávičce.
(vystačí tak na 6 - 8 středních báboviček, případně na 1 klasickou bábovku)
Těsto:
240 g hladké špaldové mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
60 g másla
180 g třtinového cukru
250 g řeckého jogurtu
2 vajíčka
Citronová poleva:
4 lžíce moučkového cukru
šťáva z citronu (1/2 - 1 citron podle potřeby)
Malinový přeliv:
100 g malin (čerstvých nebo zmražených)
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce vody
Postup:
1) Troubu si předehřeji na 180°C. Do mísy proseji špaldovou mouku a přidám ostatní sypké suroviny.
2) Ve druhé míse vyšlehám změklé máslo s cukrem, poté vmíchám jogurt a 2 žloutky a vymíchám hladkou směs. Postupně přisypávám sypkou směs.
3) Bílky si vyšlehám v tuhý sníh, který postupně a opatrně přimíchám do těsta.
4) Formu si vystříkám olejem (pokud je potřeba vysypu moukou) a rozdělím rovnoměrně těsto. Těsto naplním cca do 3/4.
5) Vložím do trouby a peču cca 50 - 60 minut. Těsto vyzkouším špejlí, pokud ještě není upečené, přikryji alobalem a dopeču ještě cca 10 - 15 minut. Vytáhnu z trouby a nechám vychladnout.
6) Mezitím si připravím citronovou polevu - moučkový cukr si smíchám se šťávou z citronu. Šťávu přidávám podle toho, jak chci mít polevu hustou.
7) Malinový přeliv - maliny smíchám v menším hrnci s cukrem a vodou. Zahřívám a míchám, dokud se cukr nerozpustí. Pokud nebudou maliny dost najemno, rozmixuji směs tyčovým mixerem, abych vytvořila omáčku.
8) Jakmile jsou bábovičky vychladlé, vyklopím je z formy. Poliji citronovou polevou a dám asi na 10 minut ztuhnout do ledničky. Poté přeliji malinovou omáčkou.
ty jsou úžasné! ;-)
OdpovědětVymazat