Rustikální koláč s rebarborou a jablky

3. dubna 2016


Sobotní slunečné počasí ve mě vyvolalo neodolatelnou chuť upéct nějaký ovocný koláč. Zřejmě jako příslib blížících se teplých dnů a prvního ovoce rostoucího na zahrádce. A toto volání jsem prostě nemohla ignorovat. Základem je křehké těsto, která mám velmi ráda, protože je rychlé na přípravu. Tentokrát jsem zkusila zdravější variantu a místo hladké mouky jsem použila kombinaci celozrnné špaldové a pohankové mouky. Korpus je první den křupavý a pevnější (dokonce mi svou chutí připomínal vánoční pracny :-)), ale druhý den zvláční. Nasládlá náplň z mascarpone se krásně snoubí s lehce nakyslou chutí rebarbory a tak je celý výsledek dokonale vyvážený a koláč je velmi osvěžující.


Ingredience:
(forma o průměru 28 cm)
150 g špaldové mouky
150 g pohankové mouky
(anebo použijte 300 g špaldové mouky)
4 lžíce třtinového cukru
160 g chlazeného másla
5 lžic ledové vody
1/2 kávové lžičky soli

Náplň z mascarpone:
2 balení mascarpone (500 g)
4 lžíce třtinového cukru
2 vejce
3 lžíce pohankové mouky

Ovocná náplň:
4 stonky rebarbory
2-3 střední jablka
trocha másla
3 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový lusk
trocha vody + 3 lžíce bramborového škrobu

mandlové plátky
máslo na vymazání plechu
fazole na vyložení korpusu při pečení


Postup:

1) Nejprve si připravím těsto (ručně nebo v robotu) - smíchám obě mouky, cukr, máslo, sůl a vypracuji drobenku. Poté přidám vodu a vypracuji hladké těsto. To pak zabalím do potravinářské folie a dám na 45 minut odpočinout do ledničky.

2) Mezitím si připravím ovocnou náplň. Jablka omyji a zbavím jádřinců. Nakrájím na kostičky - krájím i se slupkou, ale pokud by vám vadila, můžete jablka oloupat. Rebarboru nakrájím na kousky.
3) V hrnci si rozpustím trochu másla a dám na něj podusit jablka a rebarboru. Přidám cukr. Jakmile začne ovoce měknout, přidám ve vodě rozmíchaný škrob, stáhnu plamen a nechám asi ještě minutku povařit. Nakonec zamíchám vanilku z lusku.

4) Na náplň z mascarpone všechny ingredience smíchám a vyšlehám do hladké směsi. 

5) Troubu předehřeji na 180°C. Máslem vymažu formu na koláč. Do koláčové formy nastrouhám těsto na hrubém struhadle a pak ho ručně namačkám na dno a do krajů. Těsto propíchám vidličkou. Položím na něj pečící papír a vysypu fazolemi. Dám péct do předehřáté trouby na 20 minut. Pak vyndám a odstraním papír s fazolemi a dám ještě asi na 5 minut zpět do trouby. Po vytažení nechám lehce vychladnout.

6) Na vlahý korpus nanesu směs z mascarpone, měla by sahat tak do 3/4 okrajů, aby případně při pečení nepřetekla. Poté pokladu ovocnou směsí z rebarbory a jablek. Na závěr posypu mandlovými plátky.
7) Vložím do trouby a peču ještě 40 minut. Na posledních 15 minut přikryji koláč alobalem, aby se nespálily okraje a mandle. Po vytažení nechám vychladnout a nakonec pocukruji moučkovým cukrem.








Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.