VELIKONOČNÍ MAZANEC

27. března 2016

Na našem velikonočním stole nesmí chybět mazanec. Patří k našim tradicím stejně jako vánočka o Vánocích. Tento recept pochází ze staré kuchařky a obsahuje samé poctivé suroviny. I když při pečení experimentuji a upravuji si recepty, tentokrát jsem se držela přesně receptu a výsledek stojí za to. Mazanec je akorát sladký, nádherně lehký a nadýchaný jako peříčko.
Kromě tradičního mazance jsem letos pekla i jidáše a beránka. Jidáše se povedly a recept určitě ještě uvidíte na blogu, bohužel beránek to letos odnesl a těsto mi vyteklo bohužel z formy. Ne vždy se prostě vše vydaří tak, jak si to člověk představuje...

A protože nás zítra čeká Velikonoční pondělí, jdu ještě nabarvit vajíčka. Vy si dejte kousek mazance, třeba s hrníčkem kakaa nebo horké čokolády.



VELIKONOČNÍ MAZANEC

Ingredience 
(2 menší mazance)

375 ml mléka (na kvásek použijeme polovinu)
40 g droždí
1 lžíce cukru

750 h polohrubé mouky
2 žloutky
150 g moučkového cukru
150 g rozpuštěného másla
2 lžíce rozinek namočených předem v rumu
(mandle)
špetka soli
1 lžíce vanilkového cukru (1 sáček)
citronová kůra z jednoho citronu
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka kardamomu

1 vejce na potření mazance

Postup

Nejdřív si zaděláme kvásek. Polovinu množství mléka zahřejeme, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžíci cukru a trochu mouky a trochu rozmícháme. Necháme na teplém místě vzejít - asi 10 - 15 minut.

Mezitím si prosejeme mouku do mísy. Přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl, strouhaný muškátový oříšek, kardamom, jemně strouhanou citronovou kůru. Rozpuštěné máslo necháme trochu vychladnout.

Jakmile kvásek nakyne, přidáme ho k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme 2 žloutky a přidáme do těsta. Zalijeme máslem a nakonec přidáme rozinky. Těsto zpracováváme v robotu tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy. Těsto by mělo být trochu tužší, ale hladké. Vyndáme z mísy a ještě propracujeme rukama. Jakmile přestane lepit, dám jej do misky, trochu pomoučím a přikryji utěrkou a dám vykynout na teplé místo. Těsto by mělo kynout cca 1, 5 hodiny až zdvojnásobí svůj objem.

Z nakynutého těsta vytvoříme 2 menší bochánky. Položíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a ještě necháme cca 30 minut kynout. Troubu si předehřejeme na cca 180° C. Před pečením potřeme povrch ještě rozšlehaným vejcem, necháme trochu zaschnout a vykrojíme kříž. Nakonec posypeme mandlovými plátky.

Mazance vložíme do trouby. Jakmile začnou mazanec na povrchu tmavnout, přikryjeme alobalem, aby se nespálily a pečeme cca 35 - 40 minut. Špejlí pak vyzkouším, že je těsto dobře propečené. Samozřejmě záleží na velikosti mazance. Pokud pečeme dva menší, čas pečení je kratší. Pokud se ale rozhodnete upéct jeden velký mazanec, rozhodně bude doba pečení delší (odhaduji na 50 - 60 minut). Po vytažení z trouby necháme vychladnout a před podáváním trochu zaprášíme moučkovým cukru.















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.