Objevila jsem sladkou verzi topinky. Topinku dělám většinou jen ve slané verzi, ale uznávám, že i na sladko má své kouzlo. Tuto druhou variantu rozpečeného chleba jsem zvolila jako snídani, ale samozřejmě si ji můžete podle chuti vychutnat v jakoukoli dobu.
Topinku připravuju v topinkovači, aby se netopila v oleji, ale způsob přípravy nechám zcela na vás. Lehkost dodá topince krém z ricotty s trochou medu a soli, šťavnatost pak získá díky pečenému hroznovému vínu s trochou olivového oleje.
KVÁSKOVÁ TOPINKA SE SLANOU MEDOVOU RICOTTOU A PEČENÝM HROZNOVÝM VÍNEM
SUROVINY
4 plátky kváskového chleba
200 g ricotty
1 lžíce tekutého medu
½ lžičky soli
2 hrozny bílého nebo červeného vína – pokud máte možnost, lepší bude víno bez pecek (část hroznů si necháme na ozdobu)
3 lžíce olivového oleje
Pekanové ořechy
POSTUP
Troubu rozehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme hroznové víno. Doporučuji kuličky otrhat, aby se lépe servírovaly. Pokapeme olivovým olejem. Pečeme 15 minut, aby kuličky změkly.
Mezitím opečeme v topinkovači nebo na oleji plátky chleba, podle toho, jak máme rádi.
V misce smícháme ricottu s medem, osolíme a vytvoříme hladkou směs.
Pekanové ořechy nakrájíme na kousky.
Na topinky rozdělíme krém, poklademe opečenými a čerstvými hrozny a posypeme pekanovými ořechy. Nakonec můžeme ještě zakápnout medem.
Tip: místo ricotty lze použít lučinu, která dodá kombinaci výraznější chuť.
Recept si můžete vytisknout zde.
SALTED HONEY RICOTTA TOAST WITH ROASTED GRAPES
I discovered a sweet version of the toast. I usually only make the toast in the savory version, but I admit that the sweet one is great too. I chose this second option of toasted bread for breakfast, but of course you can enjoy it at any time of the day.
I prepared the toast in the toaster so that it does not melt in the oil, but I will leave the method of preparation entirely up to you. Ricotta cream with a bit of salted honey adds lightness to the toast, and it gains juiciness thanks to roasted grapes with a bit of olive oil.
INGREDIENTS
4 slices sourdough bread
200 g ricotta
1 tbsp liquid honey
½ tsp of salt
2 bunches of white or red grapes - if you have the option, seedless grapes would be better (keep some of the grapes for decoration)
3 tbsp olive oil
Pecans
METHOD
Preheat the oven to 200°C. Line the tray with baking paper, spread the grapes. I recommend tearing the grapes out of the bunch to make them easier to serve. Drizzle with olive oil. Bake for 15 minutes to soften the grapes.
In the meantime, toast slices of bread in a toaster or in oil, depending on how you like it.
In a bowl, beat the ricotta with honey and salt until smooth.
Cut the pecans into pieces.
Spread the cream on the toasts, cover with toasted and fresh grapes and sprinkle with pecans. Finally, you can drizzle yet with honey.
Tip: instead of ricotta, you can use cream cheese, which will give the combination a more pronounced taste.
Print the recipe here.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča