Když připravuju ovocné koláče, musí mít hodně ovoce a pokud možno co nejméně těsta. A cobbler toto všechno splňuje. Zapečené ovoce s křupavou vrstvou připomínající sušenku je pro mě jedním z nejgeniálnějších dezertů. Navíc patří do kategorie rychlé, šťavnaté a hodící se do každého ročního období.
Když jsem recept publikovala na IG, přišlo mi několik dotazů, jaký je rozdíl mezi cobblerem a crumblem. Tak tedy:
Cobbler – na vrstvu ovoce dáváme hutnější a kompaktní těsto, které po upečení vytvoří krustu, která se podobá měkké sušence
Crumble – na ovoce dáváme směs o konzistenci drobenky. Kromě klasického složení je velmi oblíbená vrstva z ovesných vloček.
COBBLER S BLUMAMI
SUROVINY
500–600 g vypeckovaných a na menší kousky nakrájených blum
3 lžíce třtinového cukru nebo krupice (množství cukru si můžete upravit v závislosti na ovoci a vašich chutích)
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžička mletého kardamomu
2 lžíce hladké mouky (na obalení ovoce, aby nepustilo tolik šťávy, ale osobně jej většinou nedávám, protože mám ráda tu šťávu z ovoce)
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
4 lžíce cukru krupice
150 g studeného másla
120 g studené smetany ke šlehání
máslo na potření, vanilkový cukr na posypání
POSTUP
Troubu si předehřejeme na 185°C.
Ovoce zasypeme cukrem a promícháme. Přidáme vanilkový extrakt a kardamom. Můžete přidat ještě trochu hladké mouky, ale já mám ráda, když ovoce pustí hodně šťávy. Přendáme do zapékací mísy vymazané trochou másla.
V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku. Nakonec přilijeme studenou smetanu a vypracujeme těsto, které se bude trochu lepit.
Těsto po kouskách odtrháváme, vytvoříme malou placičku a umístíme na ovoce. Takto pokračujeme se zbytkem těsta.
Rozpustíme si máslo a potřeme jím povrch těsta. Posypeme vanilkovým cukrem.
Vložíme do trouby a pečeme asi 30–40 minut, dokud nebude povrch zlatavý a ovoce nebude trochu vybublávat. Servírovat můžete teplé i studené.
COBBLER WITH ROUND PLUMS
When I make fruit cakes, they must have a lot of fruit and as little dough as possible. And the cobbler fulfills all this. Baked fruit with a crunchy cookie-like layer is one of the most genius desserts for me. In addition, it belongs to the category of fast, juicy, and suitable dessert for every season.
When I posted the recipe on IG, I got several questions about the difference between cobbler and crumble. So:
Cobbler – we put a denser and more compact dough on top of the fruit layer, which after baking creates a crust that resembles a soft cookie.
Crumble – we put a mixture of crumb consistency on the fruit. In addition to the classic composition, the oatmeal layer is very popular.
INGREDIENTS
500-600 g pitted plums cut into smaller pieces
3 tablespoons of cane sugar or normal granulated sugar (you can adjust the amount of sugar depending on the fruit and your tastes)
1 teaspoon of vanilla extract
½ tsp ground cardamom
2 spoons of plain flour (to cover the fruit so that it doesn't release so much juice, but personally I usually don't put it because I like the juice from the fruit)
200 g all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
4 tablespoons granulated sugar
150 g cold butter
120 g cold whipping cream
butter for spreading, vanilla sugar for sprinkling
METHOD
Preheat the oven to 185°C.
Sprinkle the fruit with sugar and mix. Add vanilla extract and cardamom. You can add a little of all-purpose flour, but I like the fruit to release a lot of juice. Transfer to a baking dish greased with a little butter.
Mix flour, baking powder and sugar in a bowl. Add the butter cut into pieces and make a crumb. Finally, add cold cream and make a slightly sticky dough.
Tear off the dough piece by piece, make a small patty and place it on top of the fruit. Continue like this with the rest of the dough.
Melt the butter and spread it on the surface of the dough. Sprinkle with vanilla sugar.
Place in the oven and bake for about 30-40 minutes, until the surface is golden and the fruit bubbles a little. You can serve it warm or cold.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča