Jen málokoho by napadalo dát ovoce na gril. A přitom je to tak skvělý dezert. Hlavně v létě, kdy můžete být při grilování skvělou sladkou tečkou, hlavně pokud přidáte ještě zmrzlinu. Řekla bych léto na talíři.
Osobně nejčastěji griluju broskve, nektarinky a meruňky, které si přidávám v létě i do zeleninových salátů. Doporučuju grilovat spíše tvrdší ovoce, které bude držet tvar. Pro tuto letní verzi jsem zvolila stejné ovoce a doplnila jej čerstvým letním ovocem – jahodami a třešněmi. Samozřejmě můžete doplnit podle dostupnosti v dané sezóně.
Níže v popisu najdete tipy, jak dlouho jednotlivé ovoce grilovat.
Podávat můžete jako dezert se zmrzlinou – za mě se nejlépe hodí vanilková nebo smetanová. Pokud vám ovoce zbude, schovejte si jej do ledničky a dopřejte si jej na snídani s jogurtem a granolou.
A tip pro podávání? Naservírujte na velký talíř, přidejte několik lžiček a sdílejte s přáteli.
GRILOVANÉ LETNÍ OVOCE
SUROVINY
(množství ovoce je pro cca 6-8 porcí)
4 broskve
4 nektarinky
5-6 meruněk
200 g jahod
třešně
maliny
ostružiny
1 limetka
2-3 lžíce tekutého medu
zmrzlina (množství podle chuti)
lístky meduňky nebo máty k servírování
POSTUP
Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme med a šťávu z limetky.
Následně si připravíme ovoce pro grilování – grilovat budeme broskve, nektarinky, meruňky a část jahod (spíš větší).
Ovoce rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme podélně měsíčky. Meruňky, především pokud jsou menší, stačí nakrájet na čtvrtiny. Jahody jen rozpůlíme. Vložíme do mísy s marinádou a jemně rukama promícháme.
Gril si rozpálíme dle instrukcí výrobce. Ovoce poklademe na gril a grilujeme na přímém žáru. Tvrdší ovoce – 6-8 minut, meruňky dužinou dolů 6-8 minut. Toto ovoce můžete během grilování i otočit. Jahody grilujeme jen z jedné strany - dužinou dolů 4 minuty. Během grilování můžeme potřít zbylou marinádou, aby zůstalo ovoce šťavnaté. Doporučuji negrilovat příliš dlouho – chceme, aby zůstalo ovoce stále křupavé.
Jakmile bude ovoce hotové, přendáme na talíř, přidáme čerstvé ovoce a lístky bazalky. Kopečky zmrzliny přidáme do mísy (pokud se bude ihned podávat). V opačném případě rozdělíme do mističek a ovoce naservírujeme na zmrzlinu.
GRILLED SUMMER FRUITS
Did you would think of putting fruit on the grill? Not really? And yet it's such a great dessert. Especially in the summer, when you can be a great sweet spot when grilling, especially if you add ice cream. I would say summer on a plate.
Personally, I most often grill peaches, nectarines, and apricots, which I also add to vegetable salads in the summer. I recommend grilling harder fruit that will hold its shape. For this summer version, I chose the same fruit and supplemented it with fresh summer fruit - strawberries and cherries. Of course, you can top up according to availability in the given season.
Below in the description you will find tips on how long to grill each fruit.
You can serve it as a dessert with ice cream - for me, vanilla or cream is best. If you have any fruit left over, store it in the fridge and enjoy it for breakfast with yogurt and granola.
And a serving tip? Serve on a large plate, add a few spoons and share with friends.
INGREDIENTS
(makes 6-8 servings)
4 peaches
4 nectarines
5-6 apricots
200 g strawberries
cherries
raspberries
blackberries
1 lime
2-3 tbsp honey
Ice cream
lemon balm or mint leaves for serving
INSTRUCTIONS
First, prepare the marinade. Mix honey and lime juice.
Then prepare the fruit for grilling - we will grill peaches, nectarines, apricots, and part of the strawberries (rather the bigger ones).
Cut the fruit in half, pit it and cut it lengthwise into wedges. Cut apricots, especially if they are smaller, just into quarters. Cut the strawberries in half. Place in a bowl with the marinade and gently mix with your hands.
Heat up the grill according to the manufacturer's instructions. Place the fruit on the grill and grill over direct heat. Harder fruit – 6-8 minutes, apricots 6-8 minutes. You can also turn this fruit while grilling. Grill the strawberries only on one side - flesh side down for 4 minutes. During grilling, you can brush with the remaining marinade to keep the fruit juicy. I recommend not grilling for too long - we want the fruit to remain crunchy.
Once the fruit is ready, transfer it to a plate, add fresh fruit and basil leaves. Add scoops of ice cream to the bowl (if serving immediately). Otherwise, divide into bowls and serve the fruit on ice cream.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča