JABLEČNÝ KOLÁČ S KRUSTOU S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

10. října 2021

Jablečné koláče patří v tomto podzimním období k mým nejoblíbenějších. Navíc můžeme spotřebovat úrodu z naší zahrady. Jablka jsou totiž jediným čerstvým ovocem, které si můžeme doma uchovat ze zahrady i na zimu. Abychom nepekli pořád dokola ty samé recepty, snažím se je vždycky trochu obměnit, inovovat a vylepšovat.


Takto vznikl i tento koláč. Část mouky na těsto jsem nahradila pomletými a opečenými lískovými oříšky, které dodaly těstu originální chuť. Další trochu oříšků jsem rozsekala na malé křupavé kousky, které v těstě krásně křupaly. 



Náplň tvoří jablka nakrájená na plátky. Doporučuju proto použít pevnější jablka, která se nerozpadají. Samozřejmě pak nesmí chybět koření, jako je skořice, muškátový oříšek nebo hřebíček. Nejenže dodají tu správnou chuť, ale při pečení provoní podzimem i kuchyni.






JABLEČNÝ KOLÁČ S KRUSTOU S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY


INGREDIENCE


TĚSTO


300 g hladké mouky

100 g lískových ořechů

2 lžíce třtinového cukru

250 g studeného másla

4 – 8 lžic ledové vody

špetka soli



NÁPLŇ Z JABLEK


5 – 6 větších jablek

2 lžíce kukuřičného škrobu

90 g třtinového cukru

1 lžíce skořice

na špičku nože mletého muškátového oříšku

na špičku nože mletého hřebíčku

najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (cca 1 lžíce)

šťáva z poloviny pomeranče


1 vejce

2 lžíce vody



POSTUP


PŘÍPRAVA LÍSKOVÝCH OŘECHŮ


Nejprve si opražíme lískové ořechy. 


Troubu předehřejeme na 200 °C, na plech rozložíme pečicí papír a vysypeme na ně jádra lískových ořechů (můžeme i ve slupce). Pečeme cca 6 - 10 minut, hlídáme, aby se ořechy nespálily. Jakmile začnou ořechy lehce hnědnout, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Pokud jsme pražili se slupkou, prsty ji oloupeme (měla by jít krásně od ořechů).


60 g ořechů pomeleme na velmi jemnou mouku a zbytek na menší kousky, které budou ještě křupat.



TĚSTO


Na těsto smícháme hladkou mouku s pomletými ořechy a 20 g nasekaných ořechů. Dále přidáme cukr, špetku soli a nakrájené máslo. Vytvoříme drobenku. Po lžících přidáváme postupně vodu, další vždy, až se předchozí lžíce zapracuje. Vytvoříme kompaktní a nelepivé těsto. Vytvoříme kouli nebo placku, zabalíme do potravinové folie a vložíme cca na 1 hodinu do ledničky.



JABLEČNÁ NÁPLŇ


Jablka omyjeme, oloupeme slupku, rozkrojíme na polovinu a odstraníme jádřince. Jablka nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do větší mísy. Zakapeme pomerančovou šťávou.


V menší misce smícháme kukuřičný škrob s cukrem a kořením. Dobře promícháme a přisypeme k jablkům. Opatrně promneme, aby se koření a cukr dostal na všechny kousky. Necháme odložet.



DOKONČENÍ


Troubu předehřejeme na 175 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem.


Vychlazené těsto rozkrojíme na 2 části – jednu o něco menší. Menší část by měla tvořit cca 1 třetinu těsta.


Na pomoučeném vále si vyválíme nejprve větší část těsta. Válíme tak, aby vznikl větší obdélník. Těsto válíme na tloušťku cca 0, 3 – 0,4 mm. Pomocí válečku přeneseme těsto na plech a nožem odkrojíme nerovné okraje do tvaru obdélníku.


Na těsto rozložíme jablečnou směs – od krajů necháme cca 2 - 3 cm nezakryté. 


Nyní vyválíme druhou část těsta na menší obdélník – měl by překrýt jablečnou vrstvu jako polštářek. Odřežeme nerovné okraje a zarovnáme těsto. Do těsta můžeme vykrojit tvary pomocí vykrajovátek nebo nařežeme. Pomocí válečku přeneseme na těsto a překryjeme jablka.


Nezakryté okraje spodní části těsta potřeme vejcem rozmíchaným s trochou vody a přeložíme je na horní část těsta. Dobře přitlačíme. Vše potřeme vaječnou směsí. 


Plech vložíme do trouby a pečeme cca 40 – 50 minut dozlatova. Poté vyjmeme z trouby a necháme zcela vystydnout.




















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.