Nevím jak vy, ale lívanečky na snídani zbožňuju. Jsem schopná si je připravit i několikrát za týden. V týdnu dělám spíš zdravější a rychlejší banánové (recept tu), ale o víkendu si dopřeju většinou tyhle krásně nadýchané lívanečky. A ano, nejraději si je servíruju takhle do komínku s ovocem a přelité javorovým sirupem.
Tentokrát jsem je připravovala z těsta na palačinky a výsledek byl top. Lívanečky patří k jedněm z těch receptů, kde nerada experimentuju a držím se osvědčeného základního postupu. Tento recept je základní a velice jednoduchý. Podle sezóny si můžete přidat koření, dozdobit sezónním ovocem – v zimě pomeranči, v létě malinami nebo jahodami. A pak vše přelít medem nebo javorovým sirupem.
Zároveň koketuji i s myšlenkou vyzkoušet jejich slanou verzi, nebo je zapéct. Ještě si to musím rozmyslet.
NADÝCHANÉ LÍVANEČKY
(cca 14 lívanečků o průměru 5-6 cm)
INGREDIENCE
120 g hladké mouky (můžete použít i hladkou špaldovou nebo celozrnnou)
2 lžíce pískového cukru
2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
½ lžičky vanilkového extraktu
250 ml mléka
2 lžíce rozpuštěného másla
1 vejce
špetka soli
máslo na smažení
ovoce
javorový sirup na přelití
POSTUP
V míse si nejprve smícháme suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a případně koření.
V mixeru vyšleháme mléko s rozpuštěným máslem a vejcem. Pomalu přisypáváme sypkou směs a mícháme do hladké směsi na pomalejší otáčky. Těsto necháme 5 minut odstát, aby byly lívanečky nadýchanější.
Pánev nebo lívanečník rozehřejeme na středním plameni. Vymažeme máslem. Na pánev naneseme 2 lžíce těsta na 1 lívaneček. Smažíme, dokud se na horní straně nezačnou tvořit malé bublinky a okraje nezačnou zlátnout. Obrátíme a smažíme opět dozlatova (1 – 2 minuty).
Palačinky přendáme do misky a přikryjeme alobalem nebo potravinovou fólií, aby zůstaly v teple, než je naservírujeme. Podáváme s ovocem a přelijeme sirupem nebo medem.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča