O nadýchaných palačinkách Dutch baby jste již určitě slyšeli. Já jsem slyšela, ale poprvé jsem ji vyzkoušela až teď. A vůbec nevím, proč jsem se k tomu neodhodlala už dřív. Protože je božská, jednoduchá a rychlá.
S palačinkami se můžeme setkat i pod názvem German Pancake, Bismarck či Dutch Puff. Na rozdíl od „normálních“ palačinek se tato palačinka peče v předehřáté troubě na pánvi. Nejlepší je použít pánev litinovou, která drží žár. Při vyndání z trouby je palačinka krásně nafouknutá, bohužel do pár minut splaskne. To ovšem na chuti nic nemění. Palačinku můžeme zapéct rovnou s ovocem nebo si jej připravit až na servírování. Při podávání ji můžeme zakápnout pouze citronovou nebo limetkovou šťávou a pocukrovat, přelít javorovým sirupem nebo ozdobit čerstvým ovocem.
CELOZRNNÁ PALAČINKA DUTCH BABY S VIŠNĚMI
INGREDIENCE
3 vejce
70 g celozrnné špaldové mouky
80 g třtinového cukru
180 ml plnotučného mléka
špetka soli
2 lžíce másla
200 g vypeckovaných višní nebo jiného ovoce
cukr moučka na posypání
1 citron/limetka
(litinová) pánev vhodná k použití do trouby
POSTUP
Troubu předehřejeme na 220 °C. Litinovou pánev (průměr cca 20 – 25 cm) vymažeme máslem a necháme ji zhruba 3 minuty nahřát v troubě. (v případě použití jiné pánve vhodné do trouby nahřívejte déle – až 20 -30 minut)
V blenderu nebo ručním šlehačem promícháme vejce, mouku, cukr, mléko a špetku soli do hladkého těstíčka. Těstíčko bude trochu řidší.
Pánev s rozehřátým máslem vyndáme z trouby a krouživým pohybem rozlijeme máslo po celé pánvi. Vlijeme na ni těsto. V této fázi můžeme také přidat ovoce. Vložíme zpět do trouby, ihned zavřeme a pečeme 20 – 25 minut. Během pečení troubu nesmíme otevřít. Pečeme dozlatova – okraje se zvednou do výšky a na povrchu se budou tvořit velké bubliny.
Po vyndání z trouby ale palačinka rychle zplaskne. Nejlepší je proto podávat ihned zakapané limetkou nebo citronem a posypané cukrem nebo ovocem.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča