Léto je v plném proudu a prázdniny v půlce. Když jsem
ještě chodila do školy, tahle informace mě samozřejmě vůbec netěšila, protože
všichni mi začínali připomínat, že se zase blíží škola J. Teď je ale všechno jinak a
já mám v tomhle období v posledních letech obvykle dovolenou J. Tu letošní trávím půl
na půl doma a na cestách.
Ještě, než se na ty cesty vydám, přidám vám sem recept na
něco dobrého, sladkého a hlavně studeného. Horko posledních dní mě totiž
nezastavilo, ale vlastně mě donutilo konečně vytáhnout formičky na nanuky,
které jsem si loni pořídila J.
Trochu paradoxně jsem si k jejich přípravě nevybrala ovoce, které mám na
zahrádce, ale višně z mrazáku. Jsou mírně nakyslé a spolu s tvarohem
je to skvělá a osvěžující kombinace. Do tvarohu jsem přimíchala cukrový sirup,
díky kterému tak moc nezkrystalizoval a je krásně krémový.
Višňovou směs jsem pak dochutila kapkou voňavého rumu. Rum používám
většinou do krémů a při pečení, ale když jsem dostala možnost ochutnat tento
nový rum Skull Bay, řekla jsem si, že vyzkouším něco nového. Už při otevření
láhve mi rum učaroval sladkou a kořeněnou vůní. Voní po karamelu, dubovém dřevu
a vanilce. Přesně moje oblíbené chutě a k těm višním se dokonale hodí.
Navíc není tím pádem potřeba přidávat jiné koření. Samozřejmě verze nanuku
s kapkou rumu je rozhodně jen pro dospěláky – třeba na letní party by se
určitě mohly osvědčit. Pokud ale budete chtít rozdávat nanuky i dětem, rozhodně
rum při přípravě vynechte J.
VIŠŇOVO-TVAROHOVÉ NANUKY S KAPKOU RUMU
Ingredience
(6 nanuků – podle velikosti formiček)
250 g vypeckovaných višní
3 polévkové lžíce javorového sirupu nebo medu
250 g tvarohu z vaničky
3 polévkové lžíce třtinového cukru
3 polévkové lžíce vody
2 polévkové lžíce rumu
Postup
V malém kastrůlku smícháme vodu s třtinovým cukrem,
zahřejeme a necháme cukr úplně rozpustit. Mícháme, aby se nám cukr nepřipálil.
Odstavíme a necháme vychladnout.
Višně (čerstvé nebo zmrazené) smícháme s javorovým sirupem
a rumem a rozmixujeme ve food procesoru na hladkou směs.
V míse vyšleháme tvaroh s vychladlým cukrovým
sirupem, aby se spolu směs spojila.
Připravíme si formičky a dřívka. Do formiček vrstvíme
střídavě višňovou směs a tvarohovou směs. Nakonec umístíme dřívko.
Nanuky necháme v mrazničce úplně ztuhnout. Nechávám
ideálně přes noc. Boj trochu nastává s vyndáváním nanuků z formy. Pro
snadné vyndání formičky trochu zahřejeme rukami a opatrně vytáhneme.
Okomentovat
Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.
Alča