FLORENTINSKÉ CUKROVÍ

9. prosince 2018


Zní to neuvěřitelně, ale za pár dní jsou tu zase Vánoce. Dnes jsme zapálili druhou adventní svíčku. Věřím, že někteří z vás už začali poctivě péct, tak doufám, že vám to jde od ruky. Já se do toho pořádně pustím během příštího týdne. Zatím jsem upekla jen perníčky, sepsala si seznam cukroví, který ale s největší pravděpodobností budu muset ještě proškrtat :-). 

Florentinské cukroví - upřímně nehledala jsem, proč se tak jmenuje - jsem pekla letos poprvé. Mám raději cukroví, které nepřetéká krémy (až teda na pařížské rohlíčky :-)). Pokud jste na tom stejně jako já, tak možná oceníte malou inspiraci na tuto dobrotu, která v sobě spojuje všechny chutě Vánoc. Voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Bylo těžké zůstat jen u ochutnání jednoho kousku, abych se přesvědčila, že se povedlo. Ale ano, povedlo. Zařazuju ho navždy do stálic mezi naše oblíbené cukroví.




FLORENTINSKÉ CUKROVÍ

Ingredience (2 plechy)

Těsto:
300 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g krupicového cukru
1/4 lžičky vanilkového extraktu
2 vejce
150 g studeného másla
2-3 lžíce studené vody

Náplň:
50 g másla
100 g krupicového cukru
trochu vanilkového extraktu
2 lžíce medu
125 ml smetany ke šlehání
100 g mandlových lupínků
100 g nasekaných lískových ořechů
50 g rozinek

Postup

Mouku spolu s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme cukr, extrakt a vejce. Vymícháme hmotu, která má konzistenci drobenky, a rychle do ní zapracujeme máslo. Postupně přidáváme po lžičkách vodu, dokud se všechny ingredience nespojí. Zabalíme do potravinářské folie a uložíme odležet do lednice. 

Mezitím si připravíme náplň. Máslo s cukrem, extraktem a medem zahříváme tak dlouho, až je směs lehce nahnědlá. Přilijeme smetanu ke šlehání a mícháme do úplného rozpuštění zkaramelizovaného cukru. Přidáme oříšky a rozinky a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se hmota nespojí. Odstavíme a necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 200°C. Plechy si vyložíme pečicím papírem. 

Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný asi 3-4 mm. Vykrajujeme hvězdičky a dáváme na plech. Pečeme 6 – 8 minut, vyndáme z trouby a na předpečené cukroví rozdělíme náplň (cca ½ lžičky). Vložíme zpět do trouby a dopečeme ještě dalších 6-7 minut. Jakmile začnou kraje hvězdiček hnědnout, vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.







3 komentáře

  1. Ahoj, cukroví vypadá super! Zkoušela jsi i s jinou moukou? Třeba dát aspoň napůl s hladkou špaldovou? Z pšeničné už moc nepeču, ale zas aby se povedlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju za komentář. Většinou, když peču z jiné mouky, tak klasickou hladkou zaměňuju 100% za hladkou špaldovou. Tohle cukroví jsem nahrazovat jinou moukou nezkoušela, ale kdybych ji nahrazovala, zkusila bych hladkou špaldovou použít úplně na celé množství. To by nemělo ničemu vadit - jen bych pak těsto hlídala při přidávání vody a přidávala po lžících a počkala, než se všechna voda zapracuje. Možná s hladkou bude potřeba přidat o 1-2 lžíce navíc. Klidně bych si lajzla i špaldovou celozrnnou (ale nevím, jestli kromě mě by z toho byl někdo nadšený :-)). Tak snad se povede :-) Hezké Vánoce, Alča

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.